Over het voetlicht: Daphne van Beek, projectmanager, senior bioinformaticus bij Hartwig Medical Foundation

11 juli 2019 In juni 2019 is Daphne van Beek gestart als projectmanager, senior bioinformaticus bij Hartwig Medical Foundation.
Zij is woonachtig in Leiden.

Hiervoor is Daphne werkzaam geweest bij academische ziekenhuizen, waaronder het UMCU en bij een kleine farmaceut in Leiden. Daar werkte zij respectievelijk als als bioinformaticus, teamleider en data steward.

Voordat zij aan haar loopbaan begon, heeft zij de bachelor Life Science and Technology aan de Universiteit Leiden en TU Delft afgerond. Vervolgens switchte ze naar de master Computer Science, track Bioinformatics aan de TU Delft.

Wat is je opdracht als senior bioinformaticus bij Hartwig Medical Foundation?

Als projectmanager en senior bioinformaticus ga ik een rol spelen binnen een aantal lopende projecten: onder andere het EUCANcan (European-Canadian Cancer Network).

Daarnaast zal ik voornamelijk bezig zijn met het uitzoeken van research vraagstukken. Welke zaken zijn interessant om toe te voegen aan de huidige pipeline? Wat hebben we hier precies voor nodig en hoe kunnen we deze informatie verkrijgen? Bij Hartwig Medical Foundation beschikken we natuurlijk over een schat aan data. Hier moeten we optimaal gebruik van kunnen maken. We krijgen steeds meer vragen over de data die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. De bedoeling is dat ik hierin een rol ga spelen.

Waarvoor heb je voor Hartwig Medical Foundation gekozen?

Ik ken Hartwig Medical Foundation al sinds de oprichting (in 2015) en vond het toen al een erg mooi initiatief. Ik was tijdens die opstartfase betrokken bij een project waarbij de afdelingen Klinische Genetica van verschillende universitair medische centra samen wilden optrekken met Hartwig Medical Foundation op bioinformatisch vlak. Toen al zag ik de potentie die Hartwig kon hebben op de medische wereld. Ik vind het dus ook erg leuk dat ik nu een actieve rol mag gaan spelen. Het bioinformatica team heeft duidelijke doelen en werkt gestructureerd. Ik kijk ernaar uit om met ze samen te werken. Daarnaast is Hartwig een soort spin in het web aan het worden in het netwerk van artsen, onderzoekers en patiënten op het gebied van kanker. Een erg uitdagende werkplek!

De uitdaging in deze functie zie ik in het bij elkaar brengen van mensen uit verschillende werelden. Ik denk dat ik dat op de werkplek, in deze organisatie zeker weer kan toepassen. Daarbij vind ik het belangrijk om het uiteindelijke doel voor ogen te kunnen houden: dat we er zijn voor de verbetering van de behandeling van patiënten  met kanker. En dat binnen alle taken die bij de functie horen en alle ideeën die je hebt en mogelijkheden die je ziet: 

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

Ik hou ervan om vroeg te beginnen, dan kan je in alle rust alvast meters maken. Daarnaast vind ik het altijd leuk om na te denken over nieuwe toepassingen en dingen uit te zoeken. Natuurlijk is de gezamenlijke bedrijfslunch een gezellig moment om bij te praten met collegae.