Passend oncologisch klinisch onderzoek voor patiënt in 3 stappen

12 oktober 2018  Voortaan heeft elke behandelend arts in 3 simpele stappen direct toegang tot passend oncologisch klinisch onderzoek op basis van Whole Genome Sequencing (WGS). Hartwig Medical Foundation (HMF), gericht op predictieve testen met WGS bij kankerpatiënten, en het bedrijf iClusion hebben de handen ineen geslagen. Met deze samenwerking wordt het mogelijk een arts direct toegang te geven tot relevant klinisch onderzoek voor een specifieke patiënt. In iClusion’s Match Point kan elke arts voor elke patiënt met kanker makkelijk zoeken naar beschikbaar klinisch onderzoek. Zo wordt elke behandelmogelijkheid optimaal benut. 

Studies naar zeldzame mutaties

Slechts 5 procent van alle kankerpatiënten neemt deel aan klinisch onderzoek, terwijl de helft van de patiënten dat zou willen. Tegelijk wordt het steeds lastiger om voldoende deelnemers voor studies te vinden, omdat die zich immers op steeds specifiekere, vaak zeldzame mutaties richten. Hartwig Medical Foundation (HMF) wil daar verandering in brengen. De stichting is gespecialiseerd in sequencing van het hele genoom en werkt nauw samen met het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Om te voorspellen bij welke patiënt een bepaalde doelgerichte behandeling zal werken, legt HMF in een grote database verbanden tussen het mutatieprofiel van de tumor en de respons op een behandeling.

Direct toepasbaar klinisch onderzoek

Inmiddels doet HMF dit voor 49 ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het CPCT, waarmee ruim 80% van alle kankerpatiënten met een uitgezaaide ziekte in Nederland bereikt kan worden. Vanaf deze week zijn de patiëntrapporten die specialisten uit de 49 deelnemende ziekenhuizen ontvangen na DNA-analyse van gemetastaseerde kankerpatiënten uitgebreid met een link voor die specifieke patiënt naar direct toepasbaar klinisch onderzoek in iClusion’s Match Point (Youtube). 

Online verzamelpunt Matchpoint

iClusion’s Match Point is het online verzamelpunt voor al het oncologisch rekruterende klinisch onderzoek en is altijd up-to-date. Per studie wordt alle openbare informatie weergegeven die beschikbaar is. De studies die iClusion in samenwerking met de studie sponsor aanbiedt zijn tevens voorzien van de mogelijkheid om automatisch en online patiënten te informeren (inclusief visuele informatie), includeren of verwijzen.

Ga nu naar de website van iClusion om te zien hoe Match Point werkt.

Hanneke Janssen (iClusion) & Paul Roepman (HMF)

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Interview dr. Katrien Grünberg, hoofd Ned. ver. voor Pathologie

Interview dr. Katrien Grünberg, hoofd Ned. ver. voor Pathologie

18-09-2017

Dr. Katrien Grünberg is hoofd pathologie in het Radboudumc en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Ook in …

Aandacht voor kanker op Zeldzame Ziekten Dag

Aandacht voor kanker op Zeldzame Ziekten Dag

28-02-2020

Vandaag in De Telegraaf een interview met prof. dr. ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven over het gebruik van de uitgebreide DNA-test bij …

Tussenstand onderzoek naar hersentumoren: 50 patiënten geïncludeerd 

Tussenstand onderzoek naar hersentumoren: 50 patiënten geïncludeerd 

13-09-2023

In augustus 2022 zijn we gestart met de GLOW-studie. Wat is de stand van zaken?   Hoe nu verder?  We hopen …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl