Samen brengen we een gepersonaliseerde behandeling bij kanker een stap dichterbij

Utrecht – Bijna 100 mensen trotseerden gisteravond de regen en lange files om het CPCT/Hartwig symposium bij te wonen. Door middel van negen korte ‘Ted talks’ werd er in tweeënhalf uur een compleet beeld geschetst van het belang van en de weg naar een gepersonaliseerde behandeling van kanker. Oncologen, patiënten, hoogleraren, ICT specialisten en farmaceutische bedrijven slaan de handen ineen en zetten samen een stap dichterbij het realiseren van een behandeling op maat voor iedere kankerpatiënt. 

Het symposium werd georganiseerd door de leden van de patiëntenraad van Hartwig Medical Foundation en het CPCT: Ida Goede, Arja van Donk en Desiree Dekker. Het publiek bestond uit een gemêleerd gezelschap van zorgprofessionals, kankerpatiënten, leden van patiëntenverenigingen en familie en vrienden.

20161110_212112

Emile Voest, internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en oprichter van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) trapte af met de belangrijke boodschap dat we allemaal een rol hebben te vervullen bij het verkleinen van het probleem van kanker. Hij vertelde hoe het CPCT tot stand is gekomen en waar ze nu staan.

 

Peter Kuijper, Director External Relations van Barcode for Life, vertelde op welke manieren Barcode for Life geld ophaalt voor het CPCT. Afgelopen jaar is bij de 4e editie van Stelvio for Live, waarbij bijna 300 mensen de steile Italiaanse berg op fietsten en wandelden, meer dan een half miljoen euro opgehaald.

Hans van Snellenberg, directeur van Hartwig Medical Foundation, vertelde over het ontstaan en de werkzaamheden van de stichting die DNA en klinische gegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland opslaat in een databank en beschikbaar maakt voor onderzoek. Ruim een jaar nadat Hartwig van start is gegaan heeft bijna de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen zich al aangesloten, wat betekent dat 35 ziekenhuizen biopten aanleveren die Hartwig sequenced en opslaat in de databank.

20161110_203233

Edwin Cuppen, medebestuurder van Hartwig, nam ons mee in de ingewikkelde wereld van het DNA en eindigde met de verhelderende conclusie dat Hartwig eigenlijk “een soort 3D-scan maakt van het DNA van kankerpatiënten”.

 

 

Mirna Daane, een patiënte met uitgezaaide borstkanker, heeft een biopt laten afnemen voor Hartwig en beschreef hoe dat ging en vertelde dat ze het heeft laten doen omdat ze het belangrijk vindt om te helpen het onderzoek naar kanker verder te brengen.

Haiko Bloemendal is internist-oncoloog bij het Meander ziekenhuis, één van de ziekenhuizen die biopten aanlevert bij Hartwig. Hij gaf aan hoe dat in zijn werk gaat en dat een belangrijke reden voor aansluiting is dat het “de wetenschap dichter bij het oplossen van de puzzel brengt”.

 Arthur van Schendel van Schuberg Philis, de ICT-partner van Hartwig, legde uit hoe de gigantische hoeveelheden data die Hartwig met het sequencen van DNA produceert, worden verwerkt en opgeslagen.

20161110_210857

Eric Hoedemaker, medisch directeur bij Novartis, vertelde waarom zijn farmaceutische bedrijf meewerkt aan de DRUP-studie. Hij gaf aan dat de huidige toegang van patiënten tot (nieuwe) geneesmiddelen te beperkt is en dat de DRUP-studie een geweldige stap is om die toegang te vergroten.

 


Clemens Cornielje
, commissaris van de Koning in Gelderland en kankerpatiënt, sloot de avond af met een mooie videoboodschap. Hij is het bewijs dat gepersonaliseerde behandeling bij kanker een haalbaar doel is. De DNA-structuur van zijn kanker werd gelinkt aan een experimenteel medicijn dat normaal gesproken niet wordt gebruikt voor zijn type kanker. Door dit medicijn is hij zodanig hersteld dat hij weer volledig in het leven kan meedraaien.

Ida Goede, lid van de patiëntenraad van Hartwig en CPCT en medeorganisator van het symposium, zei na afloop: “Ik ben heel erg blij met het verloop van dit symposium. De opkomst was geweldig en uit de vele vragen die het publiek stelde, blijkt veel interesse en inzicht. De sprekers hebben allemaal hun best gedaan om de vaak complexe materie kort en bondig aan het publiek te presenteren. Dit symposium geeft Hartwig een extra impuls en onderstreept de dringende behoefte aan actie op een breed front om een behandeling op maat voor elke kankerpatiënt realiteit te maken.”

Deel dit bericht: