WAT DOET HARTWIG MEDICAL FOUNDATION
Miljarden letters uit bloed en DNA worden vergeleken

Het afgenomen bloed en het tumorweefsel van de patiënt gaat naar Hartwig Medical Foundation in Amsterdam. Voor die tijd is al – door het pathologisch laboratorium van het UMC Utrecht – beoordeeld of het biopt voldoende tumorcellen bevat om goed te worden uitgelezen. 

Die afwijkingen in het DNA worden stap voor stap in kaart gebracht in het laboratorium en in een IT-proces. De laboranten, bio-informatici en IT’ers van Hartwig Medical Foundation werken dagelijks hieraan, en aan het verder verbeteren van de processen.

3,2 miljard letters
Eerst wordt het weefsel en bloed bewerkt zodat het DNA er kan worden uitgehaald. Het DNA van het tumorweefsel wordt vervolgens ‘uitgelezen’. Dat betekent dat de 3,2 miljard letters van het DNA uit de tumor op een rijtje worden gezet. Dit gebeurt ook met het DNA uit het bloed (hierin zit het DNA zoals mensen dat bij hun geboorte hebben meegekregen).

Hartwig Medical Foundation werkt met de nieuwste generatie sequencers en robotica in combinatie met geavanceerde bio-informatische data-analysesoftware.

Het laboratorium heeft een ISO 17025 accreditatie. Deze accreditatie betekent dat alle WGS-laboratoriumtesten die bij Hartwig Medical Foundation worden uitgevoerd, voldoen aan internationaal gevalideerde kwaliteitseisen.

Vergelijking
Na dit hoogtechnologische proces in het lab, worden de 3.2 miljard letters uit het bloed vergeleken met de 3.2 miljard letters uit het DNA van de tumor. Dit gebeurt in een state-of-the-art bio-informatisch proces. De data die voortkomt uit dat proces worden opgeslagen in de databank, én de gevonden afwijkingen worden opgenomen in een patiëntrapport.

Het proces van biopt tot patiëntrapport duurt gemiddeld drie weken.

ROUTE VANAF DE AFNAME BIOPT
NAAR OPSLAG IN DATABANK EN OP
LEVEREN (PATIËNT)RAPPORTAGE

Route afname biopt naar opslag in databank en oplevering patiëntrapportage

Bekijk video: Wat doet Hartwig Medical Foundation