Historie en missie

Hartwig Medical Foundation wil een significante bijdrage leveren aan het beschikbaar maken van een behandeling op maat voor alle kankerpatiënten in Nederland.  

Nationale implementatie van DNA-analyses

Hartwig Medical Foundation komt voort uit het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), dat is opgericht ter bevordering van het onderzoek naar gepersonaliseerde behandelingen tegen kanker.

Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA, die in iedere tumor anders zijn. Een gedetailleerde moleculaire diagnose helpt dan ook bij het afstemmen van de behandeling op de individuele patiënt. Dit principe is ook bekend als personalised medicine of precision medicine.

Door ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing technologie is het mogelijk om tegen relatief lage kosten en met een korte doorlooptijd het complete DNA van een patiënt of tumor in kaart te brengen. Om een nationale implementatie van systematische DNA-analyses en koppeling aan patiënt- en behandelgegevens mogelijk te maken is in 2015 Hartwig Medical Foundation opgericht.

Hartwig Medical Foundation streeft ernaar om een significante bijdrage te leveren aan het in 2020 beschikbaar maken van een gepersonaliseerde behandeling met behulp van DNA-analyses voor alle kankerpatiënten in Nederland.

78

Missie

Hartwig Medical Foundation beoogt om voor Nederland medische toepassingen – gebaseerd op de nieuwste DNA sequencing technologie – breed en tijdig beschikbaar te maken voor alle kankerpatiënten in ieder ziekenhuis. Daarbij wil zij een unieke databank genereren die het mogelijk maakt de kwaliteit van de diagnose en de behandeling van kankerpatiënten substantieel te verbeteren, wetenschappelijk onderzoek naar behandelmethoden en medicatie te stimuleren en de zorgkosten van kankerpatiënten te verlagen.