‘Anders leren denken over kanker met het hele team’


Paul Hamberg, Internist-oncoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland

 ‘Een paar maanden geleden hebben we Hartwig Medical Foundation uitgenodigd in ons ziekenhuis voor een onderwijsmoment met staf, oncologen, orgaanspecialisten, artsen in opleiding en coassistenten. Dankzij de patiëntrapporten met DNA-mutaties van Hartwig, leer je anders denken over kanker, ga je kanker beter snappen. Moleculaire diagnostiek is geen hobbyisme van onderzoekers, maar steeds meer onderdeel van ons denken en staat dicht bij de praktijk in de kliniek.

Zaaien voor jonge artsen

Wij hebben bewust gekozen om deze scholing te laten verzorgen voor een heel brede groep. Als oncoloog hoor je het besef al te hebben dat bijvoorbeeld prostaatkanker niet één ziekte is. Minstens zo belangrijk is het om dat besef nu meteen te zaaien bij jonge artsen als arts-assistenten maar ook coassistenten. We staan aan het begin van deze ontwikkeling, voor de jonge dokters is dit straks de basis. Over tien jaar is het waarschijnlijk routine om een biopt te nemen en zijn de patiëntrapporten waarschijnlijk integraal onderdeel van het multi disciplinair overleg (MDO).

Ook voor de staf en orgaanspecialisten die minder te maken hebben de systemische therapie van tumoren is het belangrijk mee te gaan in deze ontwikkeling. Om echt samen te kunnen werken en met elkaar mee te kunnen denken in een multidisciplinair overleg hoef je niet allemaal evenveel te weten, maar moet je wel dezelfde taal spreken.

Het is een heel waardevolle bijeenkomst geweest. Paul Roepman weet als klinisch moleculair bioloog bij Hartwig Medical Foundation heel veel over kanker en DNA-mutaties. En heel belangrijk: hij weet die kennis heel dicht bij de dagelijkse praktijk van de kliniek te brengen.

We merken dat andere specialisten nu vaker zelf ook met het idee komen om een biopt te laten afnemen voor de databank van Hartwig. Als bijvoorbeeld een uroloog bezig is met zijn eigen diagnostiek, klopt hij voor overleg aan bij de oncoloog of het een idee is om meteen ook een biopt voor CPCT te nemen.

Extra dimensie voor vak als arts

De data van Hartwig verrijken op meerdere niveaus, geven een extra dimensie aan je vak als arts. Niet alleen je eigen kennis en kunde wordt er anders door, je probeert dat ook te vertalen naar de patiënt, waardoor je een ander type gesprek krijgt.  Het gaat meer over: waar komt de ziekte vandaan? Als niet iedere nierkanker hetzelfde is, krijg je ook andere vragen. Patiënten realiseren zich dat als er niet één oorzaak is van kanker, er ook niet één oplossing is.

Er gaat geen spreekuur voorbij dat ik CPCT niet heb besproken met een of meerdere patiënten. Dat hoeft niet pas op het moment dat er een biopt genomen moet worden, dat kan al eerder ter sprake komen, ook als er nog geen progressie is kan dit als optie voor de toekomst besproken worden. Door voor te sorteren op deze mogelijkheid is het in de heftige tijd van slecht nieuws iets beter grijpbaar voor de patiënt.

Vooraf benadruk ik altijd bij patiënten: waarschijnlijk heeft u er zelf niets aan, toch steun ik het dat u meedoet met het oog op toekomstige patiënten. Natuurlijk hoop je dat je op basis van de mutaties binnen een studie als DRUP toch nieuwe therapie mogelijkheden krijgt, maar dat mag niet de primaire drijfveer zijn die je patiënten voor gaat houden, want dan creëer je valse verwachtingen. Het is ontzettend fijn dat je toch regelmatig aanknopingspunten ziet voor een patiënt, dat je op basis van de DNA-mutaties prostaatkanker bijvoorbeeld gaat behandelen met een nierkankermedicijn.

Ondersteuning Hartwig

Ik heb inmiddels zo’n zestig patiëntrapporten gehad van Hartwig. Sommige patiëntrapporten zijn lastiger leesbaar dan andere. Ik heb regelmatig contact met CPCT of Hartwig over hoe ik een rapport moet interpreteren. Hartwig is heel benaderbaar, dat is heel plezierig.

Elk ziekenhuis heeft daarnaast wel een podium waarop je zo’n scholing kunt laten geven zoals wij die gehad hebben. Je moet er alleen wel aan denken om Hartwig Medical Foundation dat podium ook te geven.

Als wij binnen ons ziekenhuis iedere dag één millimeter vooruitgaan om kanker beter te leren snappen en dat gebeurt in alle andere ziekenhuizen ook, dan komen we iedere dag met z’n allen toch echt vooruit.’

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Educatie, Hartwig Medical Database, Moleculaire diagnostiek of OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Nieuwe voorzitter Data Access Board benoemd: Ele Visser

Nieuwe voorzitter Data Access Board benoemd: Ele Visser

16-10-2017

‘De balans houden,’ daar is het Ele Visser, de nieuwe voorzitter van de Data Access Board (DAB) van Hartwig Medical …

Samenwerken en harmoniseren: op weg naar een lerend zorgsysteem

Samenwerken en harmoniseren: op weg naar een lerend zorgsysteem

15-09-2022

De ontwikkeling van een nieuw medicijn duurt lang en is kostbaar. Bovendien is de kans klein dat een geneesmiddel effectief …

‘Om echt te weten hoe kanker ontstaat, heb je gegevens van echte patiënten nodig’

‘Om echt te weten hoe kanker ontstaat, heb je gegevens van echte patiënten nodig’

04-09-2017

Onderzoeker over datagebruik Ruben van Boxtel, senior post-doc bij het Center for Molecular Medicine van het UMC Utrecht maakt gebruik …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl