
Nieuws
- Algoritmes
- Behandeling op maat
- Betaaltitel
- Biomarker
- DNA
- Educatie
- Geen onderdeel van een categorie
- GENAYA project
- Hartwig Medical Database
- Hartwig Medical Foundation
- IT
- Kwaliteit
- Lab proces
- Lerend zorgsysteem
- Medicijn
- Moleculaire diagnostiek
- OncoAct
- Onderzoek
- Participerende ziekenhuizen
- Preventie
- Primaire Tumor Onbekend
- Uitbehandeld
- Verhalen patiënten
- Werken in de cloud
- Wetenschappelijke publicaties
- Whole genome sequencing
- Zeldzame kankers

Werken aan verbeteringen voor patholoog en KMBP-er
Inlezen data WGS in PALGA De eerste mijlpaal in de samenwerking tussen PALGA en Hartwig Medical Foundation is bereikt. Vanaf …

Meerwaarde Whole Genome Sequencing duidelijk voor Antoni van Leeuwenhoek
Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam maakt al enkele jaren structureel gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS), in samenwerking met …

GENAYA-project: extra hoop voor jonge kankerpatiënten
Door Frank van Wijck Noordwest Ziekenhuisgroep is een van de deelnemers aan het GENAYA-project van Hartwig Medical Foundation. De initiatief …

Het dna van de tumor compleet in kaart, zoals de Kamer wil: hebben kankerpatiënten daar inderdaad baat bij?
Door Ellen de Visser 14-1-23 verschenen in de Volkskrant Door alle dna-informatie te verzamelen van kankercellen, kunnen oncologen beter precisiemedicijnen …

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022
In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke …

Nieuwe financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek ook van toepassing op WGS
Vanaf 1 januari 2023 is er onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZINL) een aanpassing in de financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek …

Pleidooi voor implementatie van gecombineerde whole genome en whole transcriptome sequencing in de klinische praktijk
Door: Dr. Marinus Lobbezoo, wetenschapsjournalist, Bron: Precisie Oncologie Academie Een internationaal panel bestaande uit 25 deskundigen met verschillende achtergronden heeft …

GENAYA: eerste 8 patiënten geïncludeerd
De afgelopen maanden zijn de eerste patiënten aangemeld voor en geïncludeerd in het GENAYA-project. Dat betekent dat Hartwig Medical Foundation …

GENAYA: Informatieve middagen en rondleidingen in januari
Op woensdag 11 januari en vrijdag 20 januari 2023 organiseert het GENAYA-projectteam van Hartwig Medical Foundation informatieve middagen over GENAYA. …

Minister Kuipers neemt economische analyse van brede moleculaire diagnostiek bij kanker in ontvangst
Minister Ernst Kuipers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 16 november 2022 een rapport over de …

We moeten als pathologen actief de samenwerking zoeken
Wat zijn de ervaringen van pathologen met Whole Genome Sequencing (WGS)? Maken ze gebruik van deze complete DNA-test en zo …

DNA blaaskanker volledig in kaart gebracht
Onderzoekers hebben het volledige DNA-profiel van uitgezaaide blaaskanker in kaart gebracht. Dat is een belangrijke mijlpaal, omdat dit de weg …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.