Afwisselend werk met maatschappelijk belang 

Inmiddels werk ik alweer vijf jaar bij Hartwig Medical Foundation. Het is mijn eerste baan en ik vind nog steeds iedere dag dat ik het niet beter had kunnen treffen. Dit heb ik te danken aan Edwin Cuppen die behalve directeur van Hartwig Medical Foundation ook hoogleraar humane genetica aan het UMC Utrecht is. Voor mijn master Forensic Science in Amsterdam richtte ik mij op de toepassing van DNA in forensisch onderzoek. Na mijn studie heb ik breder gekeken naar toepassingen van DNA-onderzoek. Zo kwam ik in Utrecht solliciteren waarna Edwin zei: ‘Kom eens bij ons kijken’. Het mooie van mijn werk hier als projectmanager is dat ik niet alleen laboratoriumwerk doe. Ik faciliteer de studies in ziekenhuizen waarmee Hartwig Medical Foundation samenwerkt. Daar komt de nodige logistiek bij kijken. Het bloed en het biopt van de patiënt moeten naar ons komen, met de informatie die nodig is om er analyses mee te kunnen verrichten. Ook controleren of een studie goed loopt en of de artsen en verpleegkundigen bij de resultaten kunnen, is een onderdeel van mijn taak. Afwisselend werk dus. En bovendien werk met een groot maatschappelijk belang. Daarom geeft het me veel voldoening.  

Een heel mooi project waarmee we op dit moment bezig zijn, is GENAYA, waarin het complete tumor-DNA wordt geanalyseerd van duizend jongeren met kanker. Een tweede is de GLOW-studie voor de maximalisatie van gerichte glioblastoom behandeling. In zulke studies krijg ik alles mee dat wordt gedaan om bij te dragen aan verbetering van de patiëntenzorg. Daarbij realiseer ik mij hoe belangrijk het is dat we hieraan een actieve bijdrage kunnen leveren om innovatie in de zorg mogelijk te maken. Niet alle ziekenhuizen hebben de faciliteiten om de testen te verrichten waarin wij gespecialiseerd zijn, dus het is mooi dat we dit voor zoveel ziekenhuizen kunnen doen. 

“Het mooie van mijn werk hier als projectmanager is dat ik niet alleen laboratoriumwerk doe. Ik faciliteer de studies in ziekenhuizen waarmee Hartwig Medical Foundation samenwerkt.” 

Ook na vijf jaar blijft mijn werk onverminderd boeiend. Dit heeft alles te maken met het feit dat Hartwig Medical Foundation zich voortdurend ontwikkelt. Er zijn nog zoveel plannen waarop ik met mijn ambities kan aansluiten. Op dit moment vervang ik onze laboratoriummanager in haar zwangerschapsverlof. Dit betekent dat ik mij kan ontfermen over het laboratoriumteam. Daarnaast hoop ik dat er meer vergoedingstitels komen waarmee wij actief kunnen worden. De tweede zit al in de pijplijn. Voor andere vergoedingstitels is de basis dat we bewijs moeten leveren dat het meerwaarde heeft om er een test voor te doen. Dat is bij de WIDE-studie heel mooi gelukt. Voor die studie heb ik input gegeven vanuit het laboratorium over wat moest worden gedaan om de test te kunnen implementeren in de standaard zorg. Een succesvol traject dat echt aan het zorgstelsel heeft bijgedragen. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft het al geïmplementeerd in de reguliere diagnostiek. Het is genieten als je zoiets ziet lukken.  

Immy Riethorst, projectmanager Hartwig Medical Foundation 

U las een blog over het onderwerp Hartwig Medical Foundation. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, Lab proces, Lerend zorgsysteem, Onderzoek of Wetenschappelijke publicaties.
Lees al onze blogs

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl