Bezoek René Claassen PVV aan Hartwig Medical Foundation – Meten en verbeteren effectiviteit van medicijnen gemeenschappelijk doel
Woensdag 5 juni heeft René Claassen, lid Tweede Kamer voor de PVV, een bezoek gebracht aan Hartwig Medical Foundation. De effectiviteit van medicijnen in de oncologie bleek een belangrijke gemeenschappelijke interesse van Claassen en Hartwig.
Managing director van Hartwig Hans van Snellenberg en René Claassen spraken over het lerend zorgsysteem in de oncologie. Samen met vele andere organisaties verzamelt Hartwig data van de patiënten van vandaag om behandelend artsen in staat te stellen de behandeling van hun patiënten van morgen te verbeteren.
Tijdens de rondleiding in het laboratorium vertelde projectmanager Immy Riethorst over de complete DNA-test op basis van whole genome sequencing (WGS). Hiermee worden de kenmerken van de tumor, die helpen bij de analyse en de behandelkeuzes, in beeld gebracht.
Meer informatie
- Rol complete DNA-test bij testen effectiviteit medicijnen; zie rapport WGS in Kankerdiagnostiek – Betaalbaar Beter
- Wat is Whole Genome Sequencing (WGS)? Zie video ‘Van biopt tot patiëntrapport’
- Waarom is het delen van gegevens belangrijk?
- Hartwig Medical Database
Alle nieuwsberichten
Lees ook
CDA-Woordvoerder Medische Zorg Joba van den Berg: Het vinden van biomarkers en een uitgebreide DNA-test kan bijdragen aan het verminderen van onder- en overbehandeling
10 september 2019 Tijdens het werkbezoek van Joba van den Berg (CDA-woordvoerder Medische Zorg in de Tweede Kamer) en Bowine Michel …
Medicalfacts: onderzoek naar optimale inzet van genetische testen voor “Immunotherapie” bij kanker
Momenteel komen er in toenemende mate nieuwe, vaak dure, medicijnen tegen kanker op de markt. Behandelingen die nu worden gegeven …
Interview dr. Katrien Grünberg, hoofd Ned. ver. voor Pathologie
Dr. Katrien Grünberg is hoofd pathologie in het Radboudumc en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Ook in …
Kankers zullen steeds vaker voldoen aan de definitie van ‘zeldzaam’ als het gaat om de moleculaire profielen die elke tumor uniek maakt. Hoe meer onderzoek we hiernaar doen, hoe beter we in de toekomst elke patiënt een op maat gemaakte behandeling kunnen aanbieden. Whole genome sequencing en studies als DRUP leveren hier een belangrijke bijdrage aan.