Bezoek René Claassen PVV aan Hartwig Medical Foundation – Meten en verbeteren effectiviteit van medicijnen gemeenschappelijk doel
Woensdag 5 juni heeft René Claassen, lid Tweede Kamer voor de PVV, een bezoek gebracht aan Hartwig Medical Foundation. De effectiviteit van medicijnen in de oncologie bleek een belangrijke gemeenschappelijke interesse van Claassen en Hartwig.
Managing director van Hartwig Hans van Snellenberg en René Claassen spraken over het lerend zorgsysteem in de oncologie. Samen met vele andere organisaties verzamelt Hartwig data van de patiënten van vandaag om behandelend artsen in staat te stellen de behandeling van hun patiënten van morgen te verbeteren.
Tijdens de rondleiding in het laboratorium vertelde projectmanager Immy Riethorst over de complete DNA-test op basis van whole genome sequencing (WGS). Hiermee worden de kenmerken van de tumor, die helpen bij de analyse en de behandelkeuzes, in beeld gebracht.
Meer informatie
- Rol complete DNA-test bij testen effectiviteit medicijnen; zie rapport WGS in Kankerdiagnostiek – Betaalbaar Beter
- Wat is Whole Genome Sequencing (WGS)? Zie video ‘Van biopt tot patiëntrapport’
- Waarom is het delen van gegevens belangrijk?
- Hartwig Medical Database
Alle nieuwsberichten
Lees ook
Nieuwe behandeloptie bij RET, maar nu de testen nog
De goedkeuring door het European Medicines Agency van selpercatinib als tweedelijns behandeling voor patiënten met gevorderd RET-positief niet-kleincellig longkanker biedt nieuw …
‘Bewondering voor enthousiasme om door beton heen te breken’
‘Jan en alleman nemen het woord personalised medicine in de mond, maar het lukt maar weinigen daar echt handen en …
Uitgebreid DNA-onderzoek helpt bij bepalen primair tumor type en vinden van passende behandeling
Bij een klein percentage van patiënten met uitzaaiingen van kanker kan de oorspronkelijke tumor niet gevonden worden. Het is dan …
Kankers zullen steeds vaker voldoen aan de definitie van ‘zeldzaam’ als het gaat om de moleculaire profielen die elke tumor uniek maakt. Hoe meer onderzoek we hiernaar doen, hoe beter we in de toekomst elke patiënt een op maat gemaakte behandeling kunnen aanbieden. Whole genome sequencing en studies als DRUP leveren hier een belangrijke bijdrage aan.