Je kunt het maar één keer goed doen voor de patiënt
Hartwig Medical Foundation is in gesprek met Aline Kootstra, Analist Expert Pathologie Isala over de selectie van het biopt voor de complete DNA-test op basis van WGS. Aline is onder andere mede verantwoordelijk voor het verzenden van goede biopten naar Hartwig voor het GENAYA-project.
Wat is jouw taak, wat vind je belangrijk, waar heb je invloed op zodat het proces in het ziekenhuis van de voorbereiding van de complete DNA-test zo goed mogelijk verloopt?
“Als er te weinig tumorcellen in het biopt zijn, dan kan de complete DNA-test niet plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat pathologie het weefsel beoordeelt voordat we het opsturen. Soms hebben we keuze tussen verschillende biopten, en soms ontvangen we een grotere resectie van de tumor. Bij twijfel kunnen we een vriescoupe maken. Dat is de beste manier om goed te beoordelen of het tumor betreft en of er voldoende tumorcellen in het biopt aanwezig zijn voor analyse.
Je kunt het maar één keer goed doen voor de patiënt. We waren gewend om het biopt meteen op te vriezen en op te sturen. Nu weten we dat we voor vriescoupes kunnen kiezen, als het onduidelijk is of we een goed biopt hebben. We hopen daarmee de kans aanzienlijk te vergroten dat we het juiste biopt (of deel hiervan) insturen en dus dat de complete DNA-test lukt”: Aline Kootstra, Analist Expert Pathologie Isala.
U las een artikel over het onderwerp Whole genome sequencing. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in GENAYA project, Moleculaire diagnostiek, OncoAct, Participerende ziekenhuizen Alle nieuwsberichtenLees ook
In de media: special Innovatie in de Zorg in Arts en Auto
In maart 2021 heeft het magazine Arts en Auto een special over innovatie in de zorg gepubliceerd. Prof. dr. Haiko Bloemendal van …
Groeifonds investeert 325 miljoen euro in Oncode-PACT om ontwikkeling kankermedicijnen te versnellen
Het Nationaal Groeifonds investeert in totaal 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen …
WGS Symposium 7 november 2023
Op dinsdag 7 november organiseert het Antoni van Leeuwenhoek in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation …
Als je WGS één keer doet bij een patiënt met gemetastaseerde kanker, weet je meteen alles wat je nodig hebt om een gerichte behandeling te bieden als die – geregistreerd of in onderzoeksetting – beschikbaar is.