Je kunt het maar één keer goed doen voor de patiënt

Hartwig Medical Foundation is in gesprek met Aline Kootstra, Analist Expert Pathologie Isala over de selectie van het biopt voor de complete DNA-test op basis van WGS. Aline is onder andere mede verantwoordelijk voor het verzenden van goede biopten naar Hartwig voor het GENAYA-project.
Wat is jouw taak, wat vind je belangrijk, waar heb je invloed op zodat het proces in het ziekenhuis van de voorbereiding van de complete DNA-test zo goed mogelijk verloopt?
“Als er te weinig tumorcellen in het biopt zijn, dan kan de complete DNA-test niet plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat pathologie het weefsel beoordeelt voordat we het opsturen. Soms hebben we keuze tussen verschillende biopten, en soms ontvangen we een grotere resectie van de tumor. Bij twijfel kunnen we een vriescoupe maken. Dat is de beste manier om goed te beoordelen of het tumor betreft en of er voldoende tumorcellen in het biopt aanwezig zijn voor analyse.
Je kunt het maar één keer goed doen voor de patiënt. We waren gewend om het biopt meteen op te vriezen en op te sturen. Nu weten we dat we voor vriescoupes kunnen kiezen, als het onduidelijk is of we een goed biopt hebben. We hopen daarmee de kans aanzienlijk te vergroten dat we het juiste biopt (of deel hiervan) insturen en dus dat de complete DNA-test lukt”: Aline Kootstra, Analist Expert Pathologie Isala.
U las een artikel over het onderwerp Whole genome sequencing. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in GENAYA project, Moleculaire diagnostiek, OncoAct, Participerende ziekenhuizen Alle nieuwsberichtenLees ook

Wat is de beste manier om een PIK3CA-mutatie te vinden voor het gebruik van alpelisib bij borstkanker?
Artsen en patiënten willen het nieuwe geneesmiddel alpelisib graag gebruiken. Onlangs heeft ook de commissie BOM een positief advies uitgebracht …

Virtuele rondleiding in ons laboratorium, van biopt tot patiëntrapport
Wat gebeurt er met je tumorweefsel en bloed als er een uitgebreide DNA-test op wordt uitgevoerd? Wat doet die complexe …

GENAYA – Tergooi MC werkt samen met alle ziekenhuizen in de regio
Annelieke Willemsen, internist-oncoloog Tergooi MC: “We werken samen met alle ziekenhuizen in de regio en hebben altijd korte lijntjes …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.