Financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek ook van toepassing op WGS  

Vanaf 1 januari 2023 is er onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZINL) een aanpassing in de financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek tot stand gekomen. Alhoewel er nog veel praktische zaken geregeld moeten worden, zijn er voor moleculaire diagnostiek verschillende klassen gedefinieerd en kunnen deze nu als add-on gedeclareerd worden. 

Onder code MD 5 kan ook Whole genome Sequencing (WGS) als tumordiagnostiek als add-on gedeclareerd worden, mits de indicatie hiervoor voldoet aan de Stand van Wetenschap en Praktijk (SWP). Als er voor een patiënt een indicatie is voor het doen van uitgebreide moleculaire diagnostiek dan voldoet het aan de SWP. Voor longkanker, dikkedarmkanker en baarmoederslijmvlieskanker zijn er inmiddels lijsten beschikbaar met de biomarkers die bekend moeten zijn voor de start van systemische behandeling. Voor de andere tumorsoorten wordt er nog overlegd welke biomarkers op welk moment van de ziekte bekend moeten zijn. De resultaten daarvan worden de aankomende maanden verwacht. 

ZINL heeft aangegeven dat in ieder geval wel de diagnostiek naar biomarkers die noodzakelijk zijn om bepaalde geregistreerde medicijnen tegen kanker (die voldoen aan de SWP) te kunnen geven, onder de vergoede zorg vallen. Daar valt dus ook bijvoorbeeld de diagnostiek naar Micro Satelliet Instabiliteit (MSI) onder. 

Ziekenhuizen moeten wel met hun zorgverzekeraars afspraken maken over de hoogte van de prijs voor de add-ons van de verschillende vormen van moleculaire diagnostiek. 

Meer informatie

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 januari 2023 en is aangepast op 17 november 2023 en op 28 februari 2024

U las een artikel over het onderwerp Betaaltitel. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Medicijn of Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Ontrafeling genetisch mechanisme achter tumorvorming kan gerichte behandeling van kankerpatiënten verbeteren

Ontrafeling genetisch mechanisme achter tumorvorming kan gerichte behandeling van kankerpatiënten verbeteren

11-08-2022

Genetische veranderingen in het FGFR2 gen komen voor in verschillende kankertypes en vormen een veelbelovend aanknopingspunt voor behandeling. Het effect …

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

20-03-2020

Op 4 maart 2020 organiseerde de Antoni van Leeuwenhoek Academy samen met het DRUP-studieteam het DRUP-symposium. Paul Roepman, klinisch moleculair …

Minister Kuipers neemt economische analyse van brede moleculaire diagnostiek bij kanker in ontvangst 

Minister Kuipers neemt economische analyse van brede moleculaire diagnostiek bij kanker in ontvangst 

16-11-2022

Minister Ernst Kuipers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 16 november 2022 een rapport over de …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl