Financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek ook van toepassing op WGS  

Vanaf 1 januari 2023 is er onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZINL) een aanpassing in de financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek tot stand gekomen. Alhoewel er nog veel praktische zaken geregeld moeten worden, zijn er voor moleculaire diagnostiek verschillende klassen gedefinieerd en kunnen deze nu als add-on gedeclareerd worden. 

Onder code MD 5 kan ook Whole genome Sequencing (WGS) als tumordiagnostiek als add-on gedeclareerd worden, mits de indicatie hiervoor voldoet aan de Stand van Wetenschap en Praktijk (SWP). Als er voor een patiënt een indicatie is voor het doen van uitgebreide moleculaire diagnostiek dan voldoet het aan de SWP. Voor longkanker, dikkedarmkanker en baarmoederslijmvlieskanker zijn er inmiddels lijsten beschikbaar met de biomarkers die bekend moeten zijn voor de start van systemische behandeling. Voor de andere tumorsoorten wordt er nog overlegd welke biomarkers op welk moment van de ziekte bekend moeten zijn. De resultaten daarvan worden de aankomende maanden verwacht. 

ZINL heeft aangegeven dat in ieder geval wel de diagnostiek naar biomarkers die noodzakelijk zijn om bepaalde geregistreerde medicijnen tegen kanker (die voldoen aan de SWP) te kunnen geven, onder de vergoede zorg vallen. Daar valt dus ook bijvoorbeeld de diagnostiek naar Micro Satelliet Instabiliteit (MSI) onder. 

Ziekenhuizen moeten wel met hun zorgverzekeraars afspraken maken over de hoogte van de prijs voor de add-ons van de verschillende vormen van moleculaire diagnostiek. 

Meer informatie

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 januari 2023 en is aangepast op 17 november 2023

U las een artikel over het onderwerp Betaaltitel. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Medicijn of Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Volledige DNA-analyse helpt de patholoog met het diagnosticeren van zeldzame tumortypen

Volledige DNA-analyse helpt de patholoog met het diagnosticeren van zeldzame tumortypen

20-10-2020

“Pathologen onderzoeken het weefsel van de tumor van kankerpatiënten om erachter te komen om welk soort kanker het gaat. Dat doen …

Tweede Kamerleden vragen minister om uitgebreide DNA-test in basispakket op te nemen

Tweede Kamerleden vragen minister om uitgebreide DNA-test in basispakket op te nemen

04-02-2020

Vandaag is Wereldkankerdag. Tweede Kamerleden Léonie Sazias (50PLUS), Joba van den Berg (CDA) en Hayke Veldman (VVD) hebben de minister …

‘Anders leren denken over kanker met het hele team’

‘Anders leren denken over kanker met het hele team’

07-03-2018

Paul Hamberg, Internist-oncoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland  ‘Een paar maanden geleden hebben we Hartwig Medical Foundation uitgenodigd in ons ziekenhuis …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl