Nieuwe financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek ook van toepassing op WGS  

Vanaf 1 januari 2023 is er onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZINL) een aanpassing in de financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek tot stand gekomen. Alhoewel er nog veel praktische zaken geregeld moeten worden, zijn er voor moleculaire diagnostiek verschillende klassen gedefinieerd en kunnen deze nu als add-on gedeclareerd worden. 

Onder code MD 5 kan ook Whole genome Sequencing (WGS) als tumordiagnostiek als add-on gedeclareerd worden, mits de indicatie hiervoor voldoet aan de Stand van Wetenschap en Praktijk (SWP). Als er voor een patiënt een indicatie is voor het doen van uitgebreide moleculaire diagnostiek dan voldoet het aan de SWP. Voor longkanker is er inmiddels een lijst beschikbaar met de biomarkers die bekend moeten zijn voor systemische behandeling. Voor de andere tumorsoorten wordt er nog overlegd welke biomarkers op welk moment van de ziekte bekend moeten zijn. De resultaten daarvan worden de aankomende maanden verwacht. 

ZINL heeft aangegeven dat in ieder geval wel de diagnostiek naar biomarkers die noodzakelijk zijn om bepaalde geregistreerde medicijnen tegen kanker (die voldoen aan de SWP) te kunnen geven, onder de vergoede zorg vallen. Daar valt dus ook bijvoorbeeld de diagnostiek naar Micro Satelliet Instabiliteit (MSI) onder. 

Ziekenhuizen moeten wel met hun zorgverzekeraars afspraken maken over de hoogte van de prijs voor de add-ons van de verschillende vormen van moleculaire diagnostiek. 

U las een artikel over het onderwerp Betaaltitel. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Medicijn of Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022 

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022 

06-01-2023

In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke …

Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test

Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test

24-03-2020

Een uitbehandelde patiënt met kanker vraagt zijn behandelend arts of verpleegkundige altijd of echt alle behandelopties zijn overwogen. Met behulp …

Patiënt profiteert van meer specialisatie in de kankerzorg

Patiënt profiteert van meer specialisatie in de kankerzorg

25-04-2019

De behandelmogelijkheden nemen snel toe. Medisch specialisten in de kankerzorg moeten zich daarom verder specialiseren. Dat zegt Irene Dingemans van …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl