Moleculaire tumorboards als instrument om de toepassing van moleculaire diagnostiek voor patiënten met kanker te optimaliseren: een kwalitatief onderzoek
Onderzoek gepubliceerd in NTVO clinic, het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, wijst uit dat moleculaire tumorboards (MTB) een goede manier kunnen zijn om kennis te delen en om alle kankerpatiënten toegang te geven tot dezelfde kwaliteit van zorg. Patiënten, zorgprofessionals en zorgverzekeraars zijn hierover bevraagd door drs. Annelieke Willemsen en dr. Sarah Krausz. In de moleculaire tumorboards worden regelmatig de rapporten naar aanleiding van de complete DNA-test van Hartwig Medical Foundation behandeld.
Er zijn ook kanttekeningen. De regionale ziekenhuizen zijn nog lang niet altijd aangesloten, waardoor de landelijke spreiding van kennis nog niet is bereikt. De MTB’s werken beter als patiënten hier al in een vroeg stadium van hun ziekte worden besproken, wat niet altijd gebeurt. Patiëntenfederaties zijn enthousiast omdat de MTB’s de patiënten voorzien in extra behandelmogelijkheden en omdat zij de inclusie in klinische studies stimuleren.
Katrien Grünberg, hoogleraar Pathologie Radboudumc zegt over de moleculaire tumorboards: “De ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek en gerichte behandeling van kanker gaan zo snel dat het voor veel specialisten lastig is om bij te houden. Patiënten krijgen hierdoor niet overal dezelfde zorg. We moeten de expertise zo snel en zo goed mogelijk beschikbaar maken. Moleculaire tumor boards zijn hiervoor een goede manier. Deze zijn vooral bij academische ziekenhuizen georganiseerd. Het is belangrijk dat we manieren vinden zodat ook de regionale ziekenhuizen kunnen aanhaken. Alleen zo krijgen we een landelijke dekking en hebben alle patiënten toegang tot hetzelfde niveau zorg.”
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Moleculaire diagnostiek.Alle nieuwsberichten
Lees ook
Het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation lanceren eerste nationale DNA-databank voor kinderkanker
Gezamenlijk zullen de twee organisaties de eerste nationale kinderoncologische DNA-databank opbouwen door het complete DNA van iedere kinderkankerpatiënt in Nederland …
Structureel verzamelen van data van patiënten kan de zorg voor de patiënten van morgen verbeteren
Op donderdag 25 april 2024, wereld DNA-dag, promoveert Luuk Schipper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn promotieonderzoek gaat onder andere …
Gegevens uit de echte wereld gebruiken voor betere oncologische zorg
Artsen willen een behandeling alleen gebruiken als er voldoende bewijs is dat die zal werken: als er evidence voor is. Een heel …
Deze complete DNA-test maakt de individuele behandeling mogelijk en beperkt daarmee onwenselijke bijwerkingen.