Moleculaire tumorboards als instrument om de toepassing van moleculaire diagnostiek voor patiënten met kanker te optimaliseren: een kwalitatief onderzoek

Onderzoek gepubliceerd in NTVO clinic, het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, wijst uit dat moleculaire tumorboards (MTB) een goede manier kunnen zijn om kennis te delen en om alle kankerpatiënten toegang te geven tot dezelfde kwaliteit van zorg. Patiënten, zorgprofessionals en zorgverzekeraars zijn hierover bevraagd door drs. Annelieke Willemsen en dr. Sarah Krausz. In de moleculaire tumorboards worden regelmatig de rapporten naar aanleiding van de complete DNA-test van Hartwig Medical Foundation behandeld.
Er zijn ook kanttekeningen. De regionale ziekenhuizen zijn nog lang niet altijd aangesloten, waardoor de landelijke spreiding van kennis nog niet is bereikt. De MTB’s werken beter als patiënten hier al in een vroeg stadium van hun ziekte worden besproken, wat niet altijd gebeurt. Patiëntenfederaties zijn enthousiast omdat de MTB’s de patiënten voorzien in extra behandelmogelijkheden en omdat zij de inclusie in klinische studies stimuleren.
Katrien Grünberg, hoogleraar Pathologie Radboudumc zegt over de moleculaire tumorboards: “De ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek en gerichte behandeling van kanker gaan zo snel dat het voor veel specialisten lastig is om bij te houden. Patiënten krijgen hierdoor niet overal dezelfde zorg. We moeten de expertise zo snel en zo goed mogelijk beschikbaar maken. Moleculaire tumor boards zijn hiervoor een goede manier. Deze zijn vooral bij academische ziekenhuizen georganiseerd. Het is belangrijk dat we manieren vinden zodat ook de regionale ziekenhuizen kunnen aanhaken. Alleen zo krijgen we een landelijke dekking en hebben alle patiënten toegang tot hetzelfde niveau zorg.”
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Moleculaire diagnostiek.Alle nieuwsberichten
Lees ook

New cancer treatment options created by full DNA-analysis
Nature publication reports study by Netherlands Center for Personalized Cancer Treatment showing benefits for targeted treatments outside registered indications 2 …

CDA-Woordvoerder Medische Zorg Joba van den Berg: Het vinden van biomarkers en een uitgebreide DNA-test kan bijdragen aan het verminderen van onder- en overbehandeling
10 september 2019 Tijdens het werkbezoek van Joba van den Berg (CDA-woordvoerder Medische Zorg in de Tweede Kamer) en Bowine Michel …

Wordt whole genome sequencing van tumorweefsel standaard diagnostiek bij kanker?
11 juli 2019 Het Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht en Hartwig Medical Foundation onderzoeken of het uitlezen van het hele tumor-DNA …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.