Met data bijdragen aan betere zorg
In de vijf en een half jaar dat ik hier nu werk, is mijn werk alleen maar interessanter geworden. Ik ben bioinformatician. Dit betekent dat ik rapporten maak op basis van de genomische patiëntdata uit de complete DNA-test, gekoppeld aan de informatie die we uit externe databases halen over studies en behandelingen. Samen met mijn collega’s probeer ik deze rapporten zo toegankelijk mogelijk te maken voor de artsen. Waar nodig voegen we ook verbeteringen toe voor de interpretatie van de genomische kenmerken van de tumor, en eventueel ook voorstellen voor therapie en trials voor de patiënt. Vaak hebben de artsen zelf al suggesties, of mijn collega’s van het medisch team hebben verzoeken.
“Het is mooi als ik de behandelend arts kan helpen om de puzzel op te lossen”
Wat het werk extra interessant maakt, is het contact met de artsen. Zij kunnen bijvoorbeeld een verdiepende vraag hebben of nadere uitleg willen over het rapport. Naar aanleiding van specifieke verzoeken analyseer ik de data dan nogmaals, of licht ik het rapport toe. Dat is uitdagend, want elke patiënt heeft een ander profiel en iedere opdracht is dus uniek. Ik help de behandelend arts zodat hij samen met de patiënt tot een passende behandeling kan komen. Door de genetische data van de patiënt te koppelen aan wat al bekend is over behandelingen en trials, heeft de arts een zo compleet mogelijk overzicht van mogelijke studies en behandelingen die hij aan de patiënt kan aanbieden.
Het is mooi als ik de behandelend arts kan helpen om de puzzel op te lossen die hij moet leggen om tot een passende behandeling te komen als er vragen zijn over de oorsprong van de kanker. Soms is bijvoorbeeld sprake van unieke genomische combinaties, en dan komen we samen tot de conclusie dat hieraan bijvoorbeeld een resistentie van een eerdere behandeling ten grondslag kan liggen.
“Heel belangrijk in dit complexe werk is de samenwerking in het team, met drie artsen, waarvan twee internist-oncologen, en een klinisch moleculair bioloog in de pathologie”
Heel belangrijk in dit complexe werk is de samenwerking in het team, met drie artsen, waarvan twee internist-oncologen, en een klinisch moleculair bioloog in de pathologie. Samen kunnen we de behandelend arts en daarmee hopelijk ook de patiënt verder helpen. We zoeken continu naar verbetermogelijkheden waarmee we onze rapporten nog waardevoller kunnen maken. Dan draag je echt bij aan de kwaliteit van zorg. En het is dat besef dat maakt dat ik ook na vijf en een half jaar mijn werk nog steeds als heel dynamisch ervaar.
Lieke Schoenmaker, bioinformatician Hartwig Medical Foundation
U las een blog over het onderwerp Hartwig Medical Foundation. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in IT, Kwaliteit, Moleculaire diagnostiek of OncoAct.Lees al onze blogs
We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.