Structureel verzamelen van data van patiënten kan de zorg voor de patiënten van morgen verbeteren 

Op donderdag 25 april 2024, wereld DNA-dag, promoveert Luuk Schipper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn promotieonderzoek gaat onder andere over de toepassing van compleet DNA-onderzoek voor patiënten met uitgezaaide kanker. Schipper en zijn collega’s tonen aan dat het structureel verzamelen van data van patiënten de zorg voor de patiënten van morgen kan verbeteren. Dit is het lerend zorgsysteem. 

In zijn promotieonderzoek bij het Nederlands Kanker Instituut laat Schipper zien dat compleet DNA-onderzoek betrouwbaar toe te passen is in de dagelijkse praktijk. Hierbij blijkt ook in dit geval ‘meer meten is meer weten’. Voor de meerderheid van patiënten (603/848 patiënten, 71%) wordt een aanknopingspunt voor een mogelijke (experimentele) behandeling op basis van DNA-afwijkingen gevonden. Deze worden voor het grootste deel (63% van de behandelopties) niet gevonden met de huidige testen.  

Portret van een jonge man, kijkt glimlachend in de camera
Luuk Schipper

Voor patiënten met een tumor in weken delen zoals spieren en bloedvaten (sarcoom), bleek het complete DNA-onderzoek van belangrijke toegevoegde waarde. Van de 83 patiënten kregen er 12 (14%) een andere diagnose door het DNA-onderzoek. Samen met het vinden van nieuwe behandelopties had de test voor een kwart van de patiënten directe gevolgen voor de behandeling. 

Bovendien biedt het complete DNA-onderzoek een belangrijke bron voor verder klinisch onderzoek. Op basis van de Hartwig Medical Database met data van meer dan 6.000 patiënten, konden Luuk Schipper en collega’s een algoritme ontwikkelen om op basis van het DNA-profiel het tumortype te achterhalen.  

Dit is klinisch van belang omdat voor 3-5% van alle patiënten met uitgezaaide kanker met huidige testen niet te achterhalen is waar de tumor vandaan komt (primaire tumor onbekend, PTO). Door dit algoritme kon er voor 68% van de 72 patiënten met een PTO toch een tumortype ontdekt worden. Dit onderzoek is een goed voorbeeld van het lerend zorgsysteem; met het structureel verzamelen van data van vandaag kan de zorg van morgen verbeterd worden. Inmiddels wordt dit algoritme gebruikt als onderdeel van routine diagnostiek.  

Sinds dit onderzoek past het Antoni van Leeuwenhoek het complete DNA-onderzoek al vaak toe in de dagelijkse klinische praktijk. In zijn proefschrift pleit Luuk Schipper voor brede toepassing van compleet DNA-onderzoek voor veel meer patiënten met uitgezaaide kanker in heel Nederland.  

Meer informatie

U las een artikel over het onderwerp Lerend zorgsysteem. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Algoritmes, Behandeling op maat, DNA, Hartwig Medical Database, Wetenschappelijke publicaties of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

07-03-2018

Joris van de Haar, PHD student Antoni van Leeuwenhoek ‘De data van Hartwig Medical Foundation gebruiken we voor verschillende projecten. Het …

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

13-09-2022

Wat zijn de ervaringen van behandelend artsen met Whole Genome Sequencing (WGS)? Maken ze gebruik van deze complete DNA-test en …

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

26-03-2020

Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht Instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Prinses …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl