Primaire Tumor Onbekend

Ieder jaar krijgen meer dan 1.500 mensen de diagnose PTO, Primaire Tumor Onbekend. De helft van hen sterft binnen enkele maanden na hun eerste bezoek aan het ziekenhuis.

Juiste diagnose

De uitzaaiingen van een PTO worden soms bij toeval ontdekt, zonder dat er symptomen zijn. Vaker komen patiënten met klachten van pijn, vermoeidheid, misselijkheid of afvallen bij hun arts. Onderzoek toont dan aan dat die worden veroorzaakt door een nog onbekende tumor. Als die ook na uitgebreid onderzoek niet wordt gevonden, spreekt men van PTO.

Lang diagnosetraject

De diagnose kanker is op zich al erg maar als sprake is van PTO dan heb je een bijkomend probleem. Weet je de oorzaak niet dan kun je geen gerichte behandeling geven. Als patiënt word je dan vaak doorgestuurd van de ene naar de andere specialist. Tijdens dat hele traject blijven de uitzaaiingen doorgroeien.

Betere beeldvorming

Bij deze patiënten wil je geen tijd verliezen. Je moet zo snel mogelijk de juiste diagnose stellen en daarbij zijn twee stappen noodzakelijk. De eerste stap is een optimale beeldvorming met behulp van een goede CT-scan of PET-CT-scan. De tweede stap is uitgebreid weefselonderzoek

Weefselonderzoek

Voor weefselonderzoek is een biopt van de uitzaaiing nodig. Als de diagnose niet direct duidelijk is, kun je op dat weefsel een volledige DNA-analyse uitvoeren. Met behulp van deze Whole Genome Sequencing’ kan meestal de primaire tumor worden achterhaald. Er is nog een tweede belangrijk voordeel van WGS. Soms vind je mutaties, veranderingen aan het erfelijk materiaal van de tumor, waarvoor een gerichte behandeling mogelijk is.

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl