Eerste Lustrum Hartwig Medical Foundation

Wat heeft vijf jaar inspanning om onderzoek naar kanker en behandeling van kanker te verbeteren opgeleverd? Hartwig Medical Foundation bestaat 5 jaar. Graag willen we allen bedanken die hieraan hebben bijgedragen, in het bijzonder de patiënten. Er is veel vooruitgang geboekt in het onderzoek naar kanker en de behandeling daarvan. We hebben laten zien dat een volledige DNA-analyse van tumoren door middel van whole genome sequencing logistiek goed uitvoerbaar is. Binnen twee weken na het afnemen van een biopt kan er een uitgebreid rapport met relevante informatie over DNA-veranderingen in een tumor met aangrijpingspunten voor behandeling voor het merendeel van de patiënten en hun behandelend arts beschikbaar zijn. Er worden stappen gezet naar de vergoeding van de uitgebreide DNA-test in het Nederlandse zorgsysteem.

Wat is verder gelukt? Een paar voorbeelden:

 • Meer dan 5.000 patiënten hebben hun (genetische en klinische) data ter beschikking gesteld voor wetenschappelijk onderzoek en zijn opgenomen in de Hartwig Medical database.
 • Honderden uitbehandelde patiënten zijn mede dankzij de DNA-analyses van Hartwig Medical Foundation in aanmerking gekomen voor een off-label behandeling in de DRUP-studie, waarin meer dan 1/3 van de behandelingen aanslaat.
 • Veertien baanbrekende onderzoeken zijn gepubliceerd, waarvan de meeste in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, op basis van door ons verzamelde patiëntgegevens over een stap op weg naar betere behandeling van kanker.
 • Uit deze onderzoeken blijkt dat er bij ongeveer 2/3 van alle patiënten een aanknopingspunt kan worden gevonden voor een gerichte behandeling. De helft daarvan is met een experimenteel medicijn.
 • Van ongeveer 2.700 mensen per jaar weten we via regulier onderzoek niet waar de tumor is ontstaan (Primaire Tumor Onbekend, PTO). Uit een van de onderzoeken blijkt dat dit voor 70% van deze patiënten wel mogelijk is met de uitgebreide DNA-test. Dit betekent dat er voor hen nu wellicht gerichte behandelmogelijkheden zijn.
 • Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het met behulp van een uitgebreide DNA-analyse mogelijk is om verschillende groepen patiënten met uitgezaaide borstkanker te identificeren die baat zouden kunnen hebben bij verschillende doelgerichte therapieën.
 • Nederlandse onderzoekers hebben mede aan de hand van onze database ontdekt dat een variant van de E.coli bacterie bij kan dragen aan het ontstaan darmkanker.
 • We hebben 129 data-aanvragen van onderzoeksgroepen uit de hele wereld gehonoreerd. Ook zij zijn op zoek naar het beter begrijpen van het ontstaan van kanker en de verbetering van de behandeling daarvan.
 • Verschillende nationale en internationale ziekenhuizen maken inmiddels gebruik van de Hartwig Medical OncoAct uitgebreide DNA-test.
 • Een ISO geaccrediteerd laboratorium waar routinematig de uitgebreide DNA-test, Hartwig Medical OncoAct, op basis van whole genome sequencing en de allernieuwste data-analyse algoritmen wordt uitgevoerd met een doorlooptijd van twee weken.
 • De initiatiefnota van 50Plus, CDA en VVD om de uitgebreide DNA-test beschikbaar te maken in het Nederlandse zorgsysteem heeft een meerderheid in de Tweede Kamer. Nu op weg naar de implementatie.

We zullen ons de aankomende jaren blijven inzetten voor het onderzoek naar en de verbetering van de behandeling van patiënten met kanker.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in OncoAct, Preventie of Primaire Tumor Onbekend.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test

Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test

24-03-2020

Een uitbehandelde patiënt met kanker vraagt zijn behandelend arts of verpleegkundige altijd of echt alle behandelopties zijn overwogen. Met behulp …

Primaire Tumor Onbekend – landelijke samenwerking hard nodig

Primaire Tumor Onbekend – landelijke samenwerking hard nodig

14-05-2020

Elke week krijgen gemiddeld 25 patiënten een diagnose kanker met uitzaaiingen terwijl de bron van de tumor zelf niet gevonden …

‘Gericht behandelen dankzij gepersonaliseerde kankerzorg’

‘Gericht behandelen dankzij gepersonaliseerde kankerzorg’

02-07-2018

2 juli 2018 In het juni 2018 nummer van Mijn Gezondheidsgids verschenen twee artikelen van onze hand. Lees meer over …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl