Tussenstand onderzoek naar hersentumoren: 50 patiënten geïncludeerd

In augustus 2022 zijn we gestart met de GLOW-studie. Wat is de stand van zaken?
- Bij 50 patiënten is de nieuwe technologie Whole Genome Sequencing (WGS) succesvol uitgevoerd
- Bij ongeveer 70% van hen hebben we aanwijzingen in het DNA gevonden voor een mogelijke of studiebehandeling
- 12 ziekenhuizen zijn aangesloten
- 9 ziekenhuizen zijn open voor inclusies
Hoe nu verder?
We hopen dat we het beoogde aantal deelnemende patiënten van 235 snel halen. Het doel van de studie is dat we zien wat de mogelijke impact is van deze nieuwe technologie voor deze groep patiënten. Ondanks uitgebreid onderzoek naar de biologie van hun tumoren is de behandeling ervan in de afgelopen 15 jaar nauwelijks veranderd.
Wat houdt GLOW in?
GLOW staat voor GLioblastoma targeted treatment Option maximization by Whole genome sequencing. We onderzoeken met moleculaire diagnostiek via een complete DNA-analyse of de behandelmogelijkheden van patiënten met terugkerende glioblastomen kunnen worden uitgebreid.
Haaglanden Medisch Centrum, UMC Utrecht en bijna alle centra waarin patiënten met een glioblastoom worden behandeld werken samen in deze studie.
De studie vindt plaats dankzij subsidie van Oncode Institute via het Clinical Proof of Concept programma.
Whole Genome Sequencing
Bij de GLOW-studie wordt gebruik gemaakt van een techniek genaamd Whole Genome Sequencing (WGS), waarmee het mogelijk is om het complete DNA van het tumorweefsel en van het bloed af te lezen.
Meer informatie
Informatie over deelnemende ziekenhuizen, aanmelden van een patiënt, over de logistiek of het laatste nieuws vindt u op de webpagina over de GLOW-studie. Op OncoAct.nl vindt u meer informatie over WGS. Informatie voor behandelend artsen en pathologen over WGS ziet u in deze korte video. Voor direct contact over de studie kunt u contact opnemen met Mark van Opijnen, arts-assistent neurochirurgie en onderzoeker GLOW-studie, m.van.opijnen@haaglandenmc.nl of met Marike Broekman, neurochirurg Haaglanden Medisch Centrum, hoofdonderzoeker GLOW-studie, m.broekman@haaglandenmc.nl
- Alles over GLOW
- Interview met Mark van Opijnen en Marike Broekman
- Algemene contactgegevens Hartwig Medical Foundation

Alle nieuwsberichten
Lees ook

Kennis DNA-afwijkingen neuro-endocriene tumoren komt patiënt ten goede
Onderzoekers hebben een belangrijke stap voorwaarts gezet bij het onderzoeken van DNA-afwijkingen in neuro-endocriene tumoren (NET) van de dunne darm. …

Koos van der Hoeven nieuw directielid Hartwig Medical Foundation
Met ingang van 1 januari 2020 is prof. dr. ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven (‘52) benoemd tot derde directielid …

Moleculaire diagnostiek: van onderzoek naar patiëntenzorg
Om de beste behandelkeuze te kunnen maken, moet zoveel mogelijk diagnostische informatie over de patiënt en de tumor beschikbaar zijn. …

WGS is een welkome aanvulling in onze gereedschapskist, naast de klassieke HE, IHC en de (brede) NGS-panels en zou idealiter beschikbaar moeten zijn in ieder regionaal oncologienetwerk