DNA blaaskanker volledig in kaart gebracht
Onderzoekers hebben het volledige DNA-profiel van uitgezaaide blaaskanker in kaart gebracht. Dat is een belangrijke mijlpaal, omdat dit de weg opent naar nieuwe behandelmogelijkheden. De overlevingskans van mensen met deze vorm van kanker is namelijk de afgelopen 20 jaar niet verbeterd. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat behandelmogelijkheden bij andere vormen van kanker wellicht ook bij blaaskanker kunnen worden gebruikt.
Bekijk hier de animatie waarin het onderzoek wordt toegelicht
De gegevens van de onderzochte patiënten worden met toestemming van die patiënten beschikbaar gesteld voor onderzoek. Wetenschappers kunnen met die kennis nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen.
Ieder jaar krijgen 7000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker, 1300 patiënten overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Voor mensen met ándere soorten kanker is de kans op overleving de laatste jaren wel sterk verbeterd door de introductie van nieuwe effectieve medicijnen.
Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA. Die fouten kun je vinden met een complete DNA-test van de oorspronkelijke tumor of van een uitzaaiing van de tumor. Er bestaan behandelingen die zich specifiek richten op die fouten in het DNA. Daarmee kan de groei van de kanker vaak gestopt worden.
De onderzoekers hebben het DNA van tumorweefsel onderzocht van 116 patiënten met uitzaaiingen van blaaskanker uit 8 Nederlandse ziekenhuizen. Het complete DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Hartwig Medical Foundation, dat hierin is gespecialiseerd.
De onderzoekers hebben de gevonden DNA-afwijkingen vergeleken met afwijkingen die eerder zijn gevonden bij mensen bij wie de blaaskanker nog niet was uitgezaaid. Er bleken heel veel overeenkomsten tussen de verschillende stadia van blaaskanker te zijn.
Daarnaast bleek dat 90% van de onderzochte patiënten afwijkingen had, waar goed werkende medicijnen voor bestaan, die al worden gebruikt, of die ver in ontwikkeling zijn bij andere vormen van kanker. Die medicijnen kunnen mogelijk ook gebruikt gaan worden voor patiënten met blaaskanker.
Al deze gegevens zijn via de Hartwig Medical Database beschikbaar voor onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kunnen deze data nu gebruiken om nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen.
Meer informatie
- Bekijk de animatie over het onderzoek
- Lees de publicatie over het onderzoek in European urology: Comprehensive Molecular Characterization Reveals Genomic and Transcriptomic Subtypes of Metastatic Urothelial Carcinoma
- Vraag de data aan uit de Hartwig Medical Database voor wetenschappelijk onderzoek.
Alle nieuwsberichten
Lees ook
Personalised medicine voor alvleesklierkanker: toekomstmuziek?
Patiënten met alvleesklierkanker worden meestal met chemotherapie behandeld. Als hun tumor daar op termijn ongevoelig voor wordt, zijn de behandelmogelijkheden …
‘Volop raakvlakken met Oncode Institute’
Oncode Institute, het baanbrekende, virtuele instituut dat fundamentele doorbraken met klinische uitdagingen in de oncologische zorg wil verbinden, werd op …
Medicijnen alleen gebruiken als ze helpen? Dat kan als je de data van al behandelde patiënten gebruikt
Maandag 25 maart bracht Wieke Paulusma (D66) een bezoek aan Hartwig Medical Foundation. Hans van Snellenberg presenteerde Hartwig als onafhankelijk …
In ons vak is het heel belangrijk om naast de kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt.