DNA blaaskanker volledig in kaart gebracht 

Onderzoekers hebben het volledige DNA-profiel van uitgezaaide blaaskanker in kaart gebracht. Dat is een belangrijke mijlpaal, omdat dit de weg opent naar nieuwe behandelmogelijkheden. De overlevingskans van mensen met deze vorm van kanker is namelijk de afgelopen 20 jaar niet verbeterd. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat behandelmogelijkheden bij andere vormen van kanker wellicht ook bij blaaskanker kunnen worden gebruikt.  

Bekijk hier de animatie waarin het onderzoek wordt toegelicht

De gegevens van de onderzochte patiënten worden met toestemming van die patiënten beschikbaar gesteld voor onderzoek. Wetenschappers kunnen met die kennis nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Ieder jaar krijgen 7000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker, 1300 patiënten overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Voor mensen met ándere soorten kanker is de kans op overleving de laatste jaren wel sterk verbeterd door de introductie van nieuwe effectieve medicijnen.  

Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA. Die fouten kun je vinden met een complete DNA-test van de oorspronkelijke tumor of van een uitzaaiing van de tumor. Er bestaan behandelingen die zich specifiek richten op die fouten in het DNA. Daarmee kan de groei van de kanker vaak gestopt worden.  

De onderzoekers hebben het DNA van tumorweefsel onderzocht van 116 patiënten met uitzaaiingen van blaaskanker uit 8 Nederlandse ziekenhuizen. Het complete DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Hartwig Medical Foundation, dat hierin is gespecialiseerd.  

De onderzoekers hebben de gevonden DNA-afwijkingen vergeleken met afwijkingen die eerder zijn gevonden bij mensen bij wie de blaaskanker nog niet was uitgezaaid. Er bleken heel veel overeenkomsten tussen de verschillende stadia van blaaskanker te zijn. 

Daarnaast bleek dat 90% van de onderzochte patiënten afwijkingen had, waar goed werkende medicijnen voor bestaan, die al worden gebruikt, of die ver in ontwikkeling zijn bij andere vormen van kanker. Die medicijnen kunnen mogelijk ook gebruikt gaan worden voor patiënten met blaaskanker.  

Al deze gegevens zijn via de Hartwig Medical Database beschikbaar voor onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kunnen deze data nu gebruiken om nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Meer informatie

U las een artikel over het onderwerp Geen onderdeel van een categorie. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, Biomarker, DNA, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Wetenschappelijke publicaties of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Volledige DNA-analyse helpt de patholoog met het diagnosticeren van zeldzame tumortypen

Volledige DNA-analyse helpt de patholoog met het diagnosticeren van zeldzame tumortypen

20-10-2020

“Pathologen onderzoeken het weefsel van de tumor van kankerpatiënten om erachter te komen om welk soort kanker het gaat. Dat doen …

Samenwerking tussen Hartwig en CKB succesvol 

Samenwerking tussen Hartwig en CKB succesvol 

13-06-2023

Sinds 2020 werkt Hartwig Medical Foundation samen met the Jackson Laboratory (JAX) en haar Clinical Knowledgebase (CKB). Terugkijkend levert dit …

Nederland opent databank met DNA van kankerpatiënten

Nederland opent databank met DNA van kankerpatiënten

01-02-2016

De behandeling voor kankerpatiënten is nog onvoldoende afgestemd op de specifieke kenmerken van de tumoren. Om patronen te kunnen ontdekken …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl