DNA blaaskanker volledig in kaart gebracht 

Onderzoekers hebben het volledige DNA-profiel van uitgezaaide blaaskanker in kaart gebracht. Dat is een belangrijke mijlpaal, omdat dit de weg opent naar nieuwe behandelmogelijkheden. De overlevingskans van mensen met deze vorm van kanker is namelijk de afgelopen 20 jaar niet verbeterd. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat behandelmogelijkheden bij andere vormen van kanker wellicht ook bij blaaskanker kunnen worden gebruikt.  

Bekijk hier de animatie waarin het onderzoek wordt toegelicht

De gegevens van de onderzochte patiënten worden met toestemming van die patiënten beschikbaar gesteld voor onderzoek. Wetenschappers kunnen met die kennis nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Ieder jaar krijgen 7000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker, 1300 patiënten overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Voor mensen met ándere soorten kanker is de kans op overleving de laatste jaren wel sterk verbeterd door de introductie van nieuwe effectieve medicijnen.  

Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA. Die fouten kun je vinden met een complete DNA-test van de oorspronkelijke tumor of van een uitzaaiing van de tumor. Er bestaan behandelingen die zich specifiek richten op die fouten in het DNA. Daarmee kan de groei van de kanker vaak gestopt worden.  

De onderzoekers hebben het DNA van tumorweefsel onderzocht van 116 patiënten met uitzaaiingen van blaaskanker uit 8 Nederlandse ziekenhuizen. Het complete DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Hartwig Medical Foundation, dat hierin is gespecialiseerd.  

De onderzoekers hebben de gevonden DNA-afwijkingen vergeleken met afwijkingen die eerder zijn gevonden bij mensen bij wie de blaaskanker nog niet was uitgezaaid. Er bleken heel veel overeenkomsten tussen de verschillende stadia van blaaskanker te zijn. 

Daarnaast bleek dat 90% van de onderzochte patiënten afwijkingen had, waar goed werkende medicijnen voor bestaan, die al worden gebruikt, of die ver in ontwikkeling zijn bij andere vormen van kanker. Die medicijnen kunnen mogelijk ook gebruikt gaan worden voor patiënten met blaaskanker.  

Al deze gegevens zijn via de Hartwig Medical Database beschikbaar voor onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kunnen deze data nu gebruiken om nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Meer informatie

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Biomarker, DNA, Geen onderdeel van een categorie, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Wetenschappelijke publicaties of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Medical Facts: ‘AvL ontvangt 1,7 m KWF-subsidie voor het breder toegankelijk maken van specifieke anti-kanker medicijnen’

Medical Facts: ‘AvL ontvangt 1,7 m KWF-subsidie voor het breder toegankelijk maken van specifieke anti-kanker medicijnen’

16-12-2016

Vandaag heeft KWF Kankerbestrijding maar liefst 17 onderzoeksprojecten van het Antoni van Leeuwenhoek gehonoreerd en een subsidie toegekend. Het DRUP …

‘Volop raakvlakken met Oncode Institute’

‘Volop raakvlakken met Oncode Institute’

06-02-2018

Oncode Institute, het baanbrekende, virtuele instituut dat fundamentele doorbraken met klinische uitdagingen in de oncologische zorg wil verbinden, werd op …

Patiënt profiteert van meer specialisatie in de kankerzorg

Patiënt profiteert van meer specialisatie in de kankerzorg

25-04-2019

De behandelmogelijkheden nemen snel toe. Medisch specialisten in de kankerzorg moeten zich daarom verder specialiseren. Dat zegt Irene Dingemans van …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl