DNA blaaskanker volledig in kaart gebracht 

Onderzoekers hebben het volledige DNA-profiel van uitgezaaide blaaskanker in kaart gebracht. Dat is een belangrijke mijlpaal, omdat dit de weg opent naar nieuwe behandelmogelijkheden. De overlevingskans van mensen met deze vorm van kanker is namelijk de afgelopen 20 jaar niet verbeterd. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat behandelmogelijkheden bij andere vormen van kanker wellicht ook bij blaaskanker kunnen worden gebruikt.  

Bekijk hier de animatie waarin het onderzoek wordt toegelicht

De gegevens van de onderzochte patiënten worden met toestemming van die patiënten beschikbaar gesteld voor onderzoek. Wetenschappers kunnen met die kennis nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Ieder jaar krijgen 7000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker, 1300 patiënten overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Voor mensen met ándere soorten kanker is de kans op overleving de laatste jaren wel sterk verbeterd door de introductie van nieuwe effectieve medicijnen.  

Kanker wordt veroorzaakt door fouten in het DNA. Die fouten kun je vinden met een complete DNA-test van de oorspronkelijke tumor of van een uitzaaiing van de tumor. Er bestaan behandelingen die zich specifiek richten op die fouten in het DNA. Daarmee kan de groei van de kanker vaak gestopt worden.  

De onderzoekers hebben het DNA van tumorweefsel onderzocht van 116 patiënten met uitzaaiingen van blaaskanker uit 8 Nederlandse ziekenhuizen. Het complete DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Hartwig Medical Foundation, dat hierin is gespecialiseerd.  

De onderzoekers hebben de gevonden DNA-afwijkingen vergeleken met afwijkingen die eerder zijn gevonden bij mensen bij wie de blaaskanker nog niet was uitgezaaid. Er bleken heel veel overeenkomsten tussen de verschillende stadia van blaaskanker te zijn. 

Daarnaast bleek dat 90% van de onderzochte patiënten afwijkingen had, waar goed werkende medicijnen voor bestaan, die al worden gebruikt, of die ver in ontwikkeling zijn bij andere vormen van kanker. Die medicijnen kunnen mogelijk ook gebruikt gaan worden voor patiënten met blaaskanker.  

Al deze gegevens zijn via de Hartwig Medical Database beschikbaar voor onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld kunnen deze data nu gebruiken om nieuwe doelgerichte medicijnen voor patiënten met blaaskanker te ontwikkelen. 

Meer informatie

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Biomarker, DNA, Geen onderdeel van een categorie, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Wetenschappelijke publicaties of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Uitgebreide DNA-test van een tumor meestal maar één keer nodig

Uitgebreide DNA-test van een tumor meestal maar één keer nodig

10-08-2021

Eenmalig doormeten van het volledige tumor-DNA is vrijwel altijd voldoende om alle DNA-fouten te vinden die belangrijk zijn voor een …

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk

20-09-2021

Op 19 september 2020 heeft dr. Kim Monkhorst, patholoog NKI/AVL de interimresultaten van WIDE, waarvan hij samen met prof.dr. Gerrit …

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

07-03-2018

Joris van de Haar, PHD student Antoni van Leeuwenhoek ‘De data van Hartwig Medical Foundation gebruiken we voor verschillende projecten. Het …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl