Financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek ook van toepassing op WGS  

Vanaf 1 januari 2023 is er onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZINL) een aanpassing in de financieringssystematiek voor moleculaire diagnostiek tot stand gekomen. Alhoewel er nog veel praktische zaken geregeld moeten worden, zijn er voor moleculaire diagnostiek verschillende klassen gedefinieerd en kunnen deze nu als add-on gedeclareerd worden. 

Onder code MD 5 kan ook Whole genome Sequencing (WGS) als tumordiagnostiek als add-on gedeclareerd worden, mits de indicatie hiervoor voldoet aan de Stand van Wetenschap en Praktijk (SWP). Als er voor een patiënt een indicatie is voor het doen van uitgebreide moleculaire diagnostiek dan voldoet het aan de SWP. Voor longkanker, dikkedarmkanker en baarmoederslijmvlieskanker zijn er inmiddels lijsten beschikbaar met de biomarkers die bekend moeten zijn voor de start van systemische behandeling. Voor de andere tumorsoorten wordt er nog overlegd welke biomarkers op welk moment van de ziekte bekend moeten zijn. De resultaten daarvan worden de aankomende maanden verwacht. 

ZINL heeft aangegeven dat in ieder geval wel de diagnostiek naar biomarkers die noodzakelijk zijn om bepaalde geregistreerde medicijnen tegen kanker (die voldoen aan de SWP) te kunnen geven, onder de vergoede zorg vallen. Daar valt dus ook bijvoorbeeld de diagnostiek naar Micro Satelliet Instabiliteit (MSI) onder. 

Ziekenhuizen moeten wel met hun zorgverzekeraars afspraken maken over de hoogte van de prijs voor de add-ons van de verschillende vormen van moleculaire diagnostiek. 

Meer informatie

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 januari 2023 en is aangepast op 17 november 2023 en op 28 februari 2024

U las een artikel over het onderwerp Betaaltitel. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Medicijn of Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022 

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022 

06-01-2023

In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke …

“Het is echt een hele goede investering als we in het zorgsysteem deze test vergoed kunnen krijgen”

“Het is echt een hele goede investering als we in het zorgsysteem deze test vergoed kunnen krijgen”

14-02-2021

“Léonie Sazias, lid Tweede Kamer van 50Plus en Emile Voest, internist-oncoloog en medisch directeur Antoni van Leeuwenhoek, hebben bij OP1 …

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

‘Meer kans op nieuwe, unieke bevindingen’

07-03-2018

Joris van de Haar, PHD student Antoni van Leeuwenhoek ‘De data van Hartwig Medical Foundation gebruiken we voor verschillende projecten. Het …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl