Aanwijzingen dat therapie met Olaparib werkt bij patiënten met BRCA1/2-veranderingen
Onderzoekers hebben het sterke vermoeden dat patiënten met kanker, waarbij een volledig verlies van BRCA1/2 in de tumor is gebleken, baat kunnen hebben bij de behandeling met de PARP-remmer Olaparib. Resultaten van het DRUP-onderzoekscohort werden door Hanneke van der Wijngaart, arts-onderzoeker bij Amsterdam UMC, gepresenteerd tijdens ASCO 2020.
Het was reeds bekend dat PARP-remmers effectiviteit kunnen hebben bij BRCA geassocieerd mamma- en ovariumcarcinoom. Opmerkelijke uitkomst van het thans verrichte onderzoek was dat er clinical benefit werd gezien bij patiënten met verschillende soorten kanker, met zowel somatische BRCA-mutaties als kiembaanmutaties. Uitsluitend patiënten met een volledige inactivatie van BRCA hadden baat bij de behandeling, zo blijkt uit een analyse van de whole genome sequencing data van deze patiënten.
Het onderzoek is gedaan onder 27 patiënten, waarvan er 24 evalueerbaar bleken. De onderzoekers concluderen dat het wenselijk is om in een groter onafhankelijk cohort binnen DRUP deze sterke vermoedens te onderzoeken en hopelijk te bevestigen.
De groep heeft de bevinding gepresenteerd op het virtuele ASCO congres van 29 tot en met 31 mei 2020.
DRUP (Drug Rediscovery Protocol) is een nationaal onderzoek van het CPCT (Center for Personalized Cancer Treatment) naar de effectiviteit van het koppelen van tumorkenmerken en gerichte anti-kankermedicijnen. 35 Nederlandse ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Hartwig Medical Foundation is partner van het CPCT en voert uitgebreide DNA-testen uit op tumorweefsel en bloed.
Alle nieuwsberichten
Lees ook
GENAYA: Meer dan 100 patiënten aangemeld
De aanmeldingen en inclusies voor het GENAYA-project nemen toe. Hartwig Medical Foundation heeft van 114 AYA-patiënten tumorweefsel ontvangen om het …
Bestaande kankermedicijnen slaan hun vleugels uit
29 december 2018 Wat als een geneesmiddel tegen huidkanker ook zou werken bij borstkankerpatiënten? Wetenschappers onderzoeken hoe het gebruik van bestaande …
Actieve participatie om tot betere AYA-zorg te komen
Inmiddels nemen 31 ziekenhuizen deel aan het GENAYA-project. Doel van GENAYA is om de Hartwig Medical Database uit te breiden …
Met de complete DNA-test zie je in één keer alle mogelijke doelgerichte kankerbehandelingen. Patiënt en behandelend arts hebben zo alle beschikbare informatie om samen de beslissing over de behandeling te kunnen nemen.