“DNA test is te verkiezen boven testen van genpanels – gezondheidssysteem moet worden aangepakt”

The New England Journal of Medicine heeft op 28 november 2019 een artikel gepubliceerd van Jyoti Nangalia, Ph.D. en Peter J. Campbell, Ph.D over het belang van genoom sequencing voor patiënten: Genome Sequencing during a Patient’s Journey through Cancer

Belangrijke conclusies zijn

  • Het debat over het testen van genpanels in vergelijking met whole genome sequencing is van voorbijgaande aard en leidt af – uiteindelijk bestaat er geen twijfel over dat we hele genomen zullen sequencen en we moeten de logistieke infrastructuur bouwen om dit in ons gezondheidssystemen aan te pakken. Dit zou als bijkomend voordeel hebben dat het veel op zichzelf staande tests vervangt die worden gebruikt in de kankerdiagnostiek die afzonderlijk worden ontwikkeld, onderhouden en gestandaardiseerd.
  • Fase 4 klinische studies zijn na fase 3 gerandomiseerde studies noodzakelijk voor het lerend zorgsysteem. Fase 3 studies alleen zijn niet geschikt om genspecifieke voordelen van experimentele therapieën te detecteren. We moeten systemen ontwikkelen voor het verzamelen van gedetailleerde genomische en klinische resultaten van patiënten die medicijnen krijgen na een vergunning.
  • We hebben kaders nodig voor het bouwen en onderhouden van kennisbanken. Het verzamelen, aggregeren en delen van gegevens vereist nationale of internationale initiatieven om patiëntgegevens te vergaren van klinische zorg en innovatie in gegevensopslag en -toegang.
  • Ontwikkeling, testen en continue verbetering van algoritmen zijn nodig voor de ondersteuning van beslissingen over behandelmethoden. Artsen integreren intuïtief de prestatiestatus, prognose en therapeutische opties voor een bepaalde patiënt. Dit is een proces dat kan worden ondersteund door nauwkeurige, actuele voorspellingen van kennisbanken met gegevens van vergelijkbare patiënten.

Peter J. Campbell is hoofd van de afdeling kanker, veroudering en somatische mutatie en senior groepsleider bij het Sanger Instituut in Hinxton, Cambridgeshire, Groot Brittannië. Het onderzoeksprogramma van Peter Campbell richt zich op de genetische veranderingen die onze cellen tijdens het leven doormaken, en hoe deze mutaties verband houden met veroudering, kanker en andere ziekteprocessen.

Jyoti Nangalia is klinisch wetenschapper in kankeronderzoek bij het Sanger Instituut.

U las een artikel over het onderwerp Algoritmes. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem of OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Moleculaire diagnostiek: van onderzoek naar patiëntenzorg

Moleculaire diagnostiek: van onderzoek naar patiëntenzorg

27-06-2022

Om de beste behandelkeuze te kunnen maken, moet zoveel mogelijk diagnostische informatie over de patiënt en de tumor beschikbaar zijn. …

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

13-09-2022

Wat zijn de ervaringen van behandelend artsen met Whole Genome Sequencing (WGS)? Maken ze gebruik van deze complete DNA-test en …

Sarcomen: samenwerking enige manier om vooruit te komen

Sarcomen: samenwerking enige manier om vooruit te komen

05-10-2018

5 oktober 2018  ‘In mijn dagelijkse praktijk als oncoloog heb ik er last van dat sarcomen zo zeldzaam zijn. De verschillende …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl