“DNA test is te verkiezen boven testen van genpanels – gezondheidssysteem moet worden aangepakt”

The New England Journal of Medicine heeft op 28 november 2019 een artikel gepubliceerd van Jyoti Nangalia, Ph.D. en Peter J. Campbell, Ph.D over het belang van genoom sequencing voor patiënten: Genome Sequencing during a Patient’s Journey through Cancer

Belangrijke conclusies zijn

  • Het debat over het testen van genpanels in vergelijking met whole genome sequencing is van voorbijgaande aard en leidt af – uiteindelijk bestaat er geen twijfel over dat we hele genomen zullen sequencen en we moeten de logistieke infrastructuur bouwen om dit in ons gezondheidssystemen aan te pakken. Dit zou als bijkomend voordeel hebben dat het veel op zichzelf staande tests vervangt die worden gebruikt in de kankerdiagnostiek die afzonderlijk worden ontwikkeld, onderhouden en gestandaardiseerd.
  • Fase 4 klinische studies zijn na fase 3 gerandomiseerde studies noodzakelijk voor het lerend zorgsysteem. Fase 3 studies alleen zijn niet geschikt om genspecifieke voordelen van experimentele therapieën te detecteren. We moeten systemen ontwikkelen voor het verzamelen van gedetailleerde genomische en klinische resultaten van patiënten die medicijnen krijgen na een vergunning.
  • We hebben kaders nodig voor het bouwen en onderhouden van kennisbanken. Het verzamelen, aggregeren en delen van gegevens vereist nationale of internationale initiatieven om patiëntgegevens te vergaren van klinische zorg en innovatie in gegevensopslag en -toegang.
  • Ontwikkeling, testen en continue verbetering van algoritmen zijn nodig voor de ondersteuning van beslissingen over behandelmethoden. Artsen integreren intuïtief de prestatiestatus, prognose en therapeutische opties voor een bepaalde patiënt. Dit is een proces dat kan worden ondersteund door nauwkeurige, actuele voorspellingen van kennisbanken met gegevens van vergelijkbare patiënten.

Peter J. Campbell is hoofd van de afdeling kanker, veroudering en somatische mutatie en senior groepsleider bij het Sanger Instituut in Hinxton, Cambridgeshire, Groot Brittannië. Het onderzoeksprogramma van Peter Campbell richt zich op de genetische veranderingen die onze cellen tijdens het leven doormaken, en hoe deze mutaties verband houden met veroudering, kanker en andere ziekteprocessen.

Jyoti Nangalia is klinisch wetenschapper in kankeronderzoek bij het Sanger Instituut.

U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Algoritmes, Lerend zorgsysteem of OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

20-03-2020

Op 4 maart 2020 organiseerde de Antoni van Leeuwenhoek Academy samen met het DRUP-studieteam het DRUP-symposium. Paul Roepman, klinisch moleculair …

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

26-03-2020

Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht Instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Prinses …

Onderzoek gepubliceerd in Nature: Darmbacterie kan kanker veroorzaken

Onderzoek gepubliceerd in Nature: Darmbacterie kan kanker veroorzaken

28-02-2020

Onder Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Princess …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl