Koningin Máxima brengt bezoek aan eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten

De gegevens worden geanonimiseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren. Deze gegevens worden aangeleverd door een snelgroeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen, die zijn aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT).

Robbert Dijkgraaf, Voorzitter Raad van Toezicht Hartwig Medical Foundation: “We zijn verheugd dat we de activiteiten van de Hartwig Medical Foundation aan Koningin Máxima konden toelichten. Haar bezoek onderstreept het unieke nationale karakter van dit initiatief, dat de potentie heeft om een groot verschil te maken in de behandeling van kanker. Bij Hartwig Medical Foundation worden de grenzen van kennis verlegd, hetgeen heel hard nodig is voor de aanpak van deze vreselijke ziekte.”

De verzamelde gegevens maken het mogelijk om nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen en bestaande medicijnen doelgerichter te benutten, waardoor de effectiviteit van kankerbehandeling en diagnose wordt verbeterd. Hiermee kan worden voorkomen dat patiënten een behandeling ondergaan die niet werkt en slechts hevige bijwerkingen oplevert.

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met het Bestuur en de Raad van Toezicht van Hartwig Medical Foundation over de ontwikkelingen in de zorg voor kankerpatiënten en de stappen die de stichting heeft gezet sinds ze haar deuren opende in oktober vorig jaar. Hartwig Medical Foundation heeft inmiddels de complete genetische informatie van de tumoren van meer dan 300 patiënten in kaart gebracht. Daarnaast heeft inmiddels een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen zich bij het initiatief aangesloten.

Koningin Máxima kreeg een rondleiding door de laboratoria van Hartwig Medical Foundation waar medewerkers haar lieten zien hoe DNA uit biopten wordt gehaald, hoe de ‘sequencers’ het DNA in kaart brengen en hoe die data uiteindelijk verwerkt worden. Ten slotte sprak zij met een aantal kankerpatiënten over hun ervaringen en vertelden de patiënten wat deze nationale DNA-databank voor hen en toekomstige patiënten betekent.

Hartwig Medical Foundation, gevestigd op het Science Park in Amsterdam, is een onafhankelijk gefinancierde non-profitorganisatie en werkt intensief samen met academische instellingen, ziekenhuizen en experts uit diverse organisaties, zoals oncologen, pathologen, genetici, onderzoekers en IT’ers.

Edwin Cuppen, Directeur Hartwig Medical Foundation: “We hebben een geweldige start gemaakt dankzij het enthousiasme en de inzet van patiënten en de vele specialisten in alle betrokken ziekenhuizen. Het bezoek van Koningin Máxima is voor ons een belangrijke steun in de rug op weg naar een effectievere zorg voor kankerpatiënten”.

U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Foundation, Lab proces of Participerende ziekenhuizen.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Kamer stemt opnieuw in met motie uitgebreide DNA-test EoT

Kamer stemt opnieuw in met motie uitgebreide DNA-test EoT

28-07-2021

In februari 2021 is de Tweede Kamer unaniem akkoord gegaan met de motie voor voorlopige vergoeding van de uitgebreide DNA-test …

Betere oncologische zorg vereist goed gebruik van data

Betere oncologische zorg vereist goed gebruik van data

05-05-2021

Wanneer je de diagnose kanker krijgt kom je al snel terecht in een medische molen van behandelingen, medicijnen en opnames. …

Impactvolle multimediacampagne wil ‘medische cold case’ oplossen

Impactvolle multimediacampagne wil ‘medische cold case’ oplossen

09-11-2021

Missie Tumor Onbekend: wel uitzaaiingen, geen primaire tumor te vinden. Het is een mysterie. Het is de keiharde werkelijkheid van …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl