‘Ook internationaal in de voorhoede’

‘Ook in internationaal perspectief bevindt Hartwig Medical Foundation zich in de voorhoede van initiatieven op het gebied van het beschikbaar maken van DNA-data voor kankeronderzoek en whole genome sequencing-faciliteiten.’ Aldus Wendy Onstenk, chief medical officer van Hartwig Medical Foundation. Begin juni woonde zij het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Chicago bij. Op dit congres kwamen zo’n 40.000 oncologen en onderzoekers uit de hele wereld bijeen om resultaten te delen uit onderzoeken die verricht worden binnen alle deelgebieden van de oncologie. Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor de waarde van sequencing in de oncologie en werden verschillende onderzoeken gepresenteerd. Onstenk concludeerde na het bijwonen van een aantal presentaties: ‘Hoewel er inmiddels al heel wat voortgang geboekt is in het onderzoek op het gebied van sequencing en kankerbehandeling op maat, is dit maar weinig in zo’n uitgebreide vorm als bij Hartwig Medical Foundation. De meeste onderzoeken maken nog steeds gebruik van panel of whole exome sequencing en niet van whole genome sequencing. Daarnaast is het aantal databases dat naast genetische ook klinische data verzamelt, op één hand te tellen. Onze databank blijft daarmee uniek in de wereld.’
U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Foundation of Whole genome sequencing.Alle nieuwsberichten
Lees ook

WGS Symposium 7 november 2023
Op dinsdag 7 november organiseert het Antoni van Leeuwenhoek in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation …

DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream
19 april 2019 Prof. dr. Eveline Bleiker ziet de vraag naar DNA-diagnostiek in de oncologische zorg toenemen. “De uitslag is …

DNA van tumor breed testen voor de patiënt van vandaag, maar ook van morgen
Wanneer een patiënt kanker heeft wil je hem of haar de meest optimale behandeling voorstellen om de kans op genezing …

Een complete genetische analyse zou onderdeel moeten zijn van de standaarddiagnostiek bij iedere patiënt met kanker. Dat draagt bij aan een beter, afgestemd behandeladvies. Zo verminderen we over- en onderbehandeling, maken we tegelijkertijd de zorg kosten-effectiever en houden we hem betaalbaar.