“DNA test is te verkiezen boven testen van genpanels – gezondheidssysteem moet worden aangepakt”

The New England Journal of Medicine heeft op 28 november 2019 een artikel gepubliceerd van Jyoti Nangalia, Ph.D. en Peter J. Campbell, Ph.D over het belang van genoom sequencing voor patiënten: Genome Sequencing during a Patient’s Journey through Cancer

Belangrijke conclusies zijn

  • Het debat over het testen van genpanels in vergelijking met whole genome sequencing is van voorbijgaande aard en leidt af – uiteindelijk bestaat er geen twijfel over dat we hele genomen zullen sequencen en we moeten de logistieke infrastructuur bouwen om dit in ons gezondheidssystemen aan te pakken. Dit zou als bijkomend voordeel hebben dat het veel op zichzelf staande tests vervangt die worden gebruikt in de kankerdiagnostiek die afzonderlijk worden ontwikkeld, onderhouden en gestandaardiseerd.
  • Fase 4 klinische studies zijn na fase 3 gerandomiseerde studies noodzakelijk voor het lerend zorgsysteem. Fase 3 studies alleen zijn niet geschikt om genspecifieke voordelen van experimentele therapieën te detecteren. We moeten systemen ontwikkelen voor het verzamelen van gedetailleerde genomische en klinische resultaten van patiënten die medicijnen krijgen na een vergunning.
  • We hebben kaders nodig voor het bouwen en onderhouden van kennisbanken. Het verzamelen, aggregeren en delen van gegevens vereist nationale of internationale initiatieven om patiëntgegevens te vergaren van klinische zorg en innovatie in gegevensopslag en -toegang.
  • Ontwikkeling, testen en continue verbetering van algoritmen zijn nodig voor de ondersteuning van beslissingen over behandelmethoden. Artsen integreren intuïtief de prestatiestatus, prognose en therapeutische opties voor een bepaalde patiënt. Dit is een proces dat kan worden ondersteund door nauwkeurige, actuele voorspellingen van kennisbanken met gegevens van vergelijkbare patiënten.

Peter J. Campbell is hoofd van de afdeling kanker, veroudering en somatische mutatie en senior groepsleider bij het Sanger Instituut in Hinxton, Cambridgeshire, Groot Brittannië. Het onderzoeksprogramma van Peter Campbell richt zich op de genetische veranderingen die onze cellen tijdens het leven doormaken, en hoe deze mutaties verband houden met veroudering, kanker en andere ziekteprocessen.

Jyoti Nangalia is klinisch wetenschapper in kankeronderzoek bij het Sanger Instituut.

U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Algoritmes, Lerend zorgsysteem of OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Koningin Máxima brengt bezoek aan eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten

Koningin Máxima brengt bezoek aan eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten

08-06-2016

De gegevens worden geanonimiseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren. Deze gegevens worden aangeleverd …

Overgang dataprocessing en -opslag naar public cloud omgeving afgerond

Overgang dataprocessing en -opslag naar public cloud omgeving afgerond

12-05-2020

Sinds 1 april 2020 vindt de dataprocessing en -opslag van Hartwig Medical Foundation plaats in een public cloud infrastructuur. De …

Antoni van Leeuwenhoek brengt uitgebreide DNA-test voor elke kankerpatiënt dichterbij

Antoni van Leeuwenhoek brengt uitgebreide DNA-test voor elke kankerpatiënt dichterbij

09-02-2021

Sinds dit jaar zet het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) samen met Hartwig Medical Foundation de meest uitgebreide DNA-test die wereldwijd …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl