Antoni van Leeuwenhoek brengt uitgebreide DNA-test voor elke kankerpatiënt dichterbij

Sinds dit jaar zet het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) samen met Hartwig Medical Foundation de meest uitgebreide DNA-test die wereldwijd beschikbaar is in voor reguliere diagnostiek. Dit zorgt dat patiënten worden geïdentificeerd voor zowel de standaardbehandeling als voor alle mogelijke experimentele medicijnen. De Tweede Kamer bespreekt op 10 februari de mogelijkheden deze test voor alle kankerpatiënten in heel Nederland zo spoedig mogelijk toegankelijk te maken.

“Met één test analyseren we het volledige DNA van de tumor”, zegt Emile Voest, internist-oncoloog Antoni van Leeuwenhoek. “Door te kijken naar de fouten in het DNA vinden we aanknopingspunten voor de best mogelijke bestaande behandelingen en die van de toekomst.” De test kan in het Antoni van Leeuwenhoek nu alleen nog worden aangevraagd voor patiënten met (verdenking van) uitgezaaide kanker voor wie daarnaast een indicatie voor brede moleculaire diagnostiek is afgegeven.

Vanuit onderzoek klaar voor de praktijk

De uitgebreide DNA-test is ontwikkeld samen met Hartwig Medical Foundation, een stichting die als doel heeft dat iedere kankerpatiënt de juiste en meest effectieve behandeling krijgt. De test is de afgelopen jaren uitgevoerd bij duizenden patiënten en levert meer en betere informatie op dan de tests waar tot nu toe mee werd gewerkt. “We zijn trots dat we samen met Hartwig Medical Foundation de uitgebreide DNA-test gereed hebben gemaakt voor gebruik in de standaard diagnostiek”, vertelt Gerrit Meijer, hoofdonderzoeker Antoni van Leeuwenhoek. “Bovendien levert de test belangrijke informatie op voor een lerend zorgsysteem waarin we toekomstige patiënten nog beter kunnen behandelen.”

Eén test voor nu en in de toekomst

“We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen”, legt Kim Monkhorst, patholoog Antoni van Leeuwenhoek, uit. “Deze test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat echt het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze test altijd up to date en toekomstbestendig. Zo kunnen nieuwe ontdekkingen leiden tot nieuwe behandelingen van patiënten die eerder getest zijn.” Emile Voest:

“Ons onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit in de praktijk goed uitvoerbaar is en het belang ervan voor onze patiënten groot is. We krijgen waardevolle informatie over patiënten, verwachten op termijn medicatie gerichter te kunnen inzetten en we bouwen aan een database waaruit we nog meer leren over kanker.”

Notaoverleg
Op 10 februari van 09:30-12:00 uur wordt de Initiatiefnota van de VWS-commissieleden Sazias, Van den Berg en Veldman over de urgentie van invoering van een uitgebreid persoonlijk DNA-profiel, besproken.
Beslispunten:
· Plan van aanpak om best practices van op bewezen effectieve zorg sneller op te nemen in het nationale reguliere zorgaanbod;
· Taskforce die opdracht krijgt te onderzoeken wat nodig is om zo spoedig mogelijk een uitgebreide DNA-test voor iedere patiënt met kanker, voorafgaand aan een behandelbeslissing, beschikbaar te maken.

U las een artikel over het onderwerp OncoAct. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Participerende ziekenhuizen.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Nieuwe behandeloptie bij RET, maar nu de testen nog

Nieuwe behandeloptie bij RET, maar nu de testen nog

29-07-2021

De goedkeuring door het European Medicines Agency van selpercatinib als tweedelijns behandeling voor patiënten met gevorderd RET-positief niet-kleincellig longkanker biedt nieuw …

Tussenstand GENAYA-project 

Tussenstand GENAYA-project 

27-07-2023

In april 2022 is Hartwig Medical Foundation gestart met het GENAYA-project. Wat is de stand van zaken?  Wat houdt GENAYA …

New cancer treatment options created by full DNA-analysis

New cancer treatment options created by full DNA-analysis

02-12-2019

Nature publication reports study by Netherlands Center for Personalized Cancer Treatment showing benefits for targeted treatments outside registered indications 2 …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl