‘Een grote datasnoepwinkel die veel energie geeft aan artsen én onderzoekers’
Harmen van de Werken – Managing Director van het Cancer Computational Biology Center (CCBC) en Universitair Docent Afdeling Urologie van het Erasmus MC.
‘Wij ondersteunen als CCBC artsen en onderzoekers van het Erasmus MC met analyses en visualisatie van big data. We doen ook zelf onderzoek, om persoonsgerichte behandeling voor iedere patiënt nog dichterbij te brengen.
Sinds een half jaar zijn we dagelijks bezig met de data van Hartwig Medical Foundation voor onderzoek naar, met name, prostaatkanker. Artsen van het Erasmus MC doen mee aan de CPCT-02 studie. Het doel van deze studie is om de relatie tussen het DNA-profiel van een tumor en de reactie op de therapie te onderzoeken en deze beter te begrijpen. Heeft bijvoorbeeld de therapie invloed op de tumor en hoe zien we dat terug in het DNA? Zijn er veranderingen in de tumor ook terug te vinden in het bloed als biomarker?
Energie op alle niveaus
Het is prachtig om te zien en te ervaren dat deze nieuwe data energie geven op alle niveaus binnen onze organisatie.
Iedereen vindt het bijzonder en spannend om te ontdekken wat de nieuwe mogelijkheden zijn met de Hartwig-data. Het vooruitzicht is om elke patiënt een persoonlijke behandeling te geven gebaseerd op het DNA van de tumor. Een behandeling die zo gericht mogelijk is, met zo min mogelijk bijwerkingen en zonder onnodige behandelingen.
De eerste oppervlakkige bevindingen zijn vooral een bevestiging van wat we al vermoedden. Structurele variaties zijn bijvoorbeeld heel belangrijk in de progressie van prostaatkanker. Alleen met whole genome sequencing, zoals Hartwig Medical Foundation doet, is dat goed aan te tonen.
Bijzonder en belangrijk aan de data van Hartwig is het feit dat het data van uitgezaaide tumoren betreft, want veel van hoe prostaatkanker uitzaait is nog onbekend.
Goede ondersteuning
Vooral in het begin hadden we nog wel veel vragen over de data en het gebruik ervan. Maar Hartwig biedt naast goede data ook goede ondersteuning. Het contact is fijn en laagdrempelig, je kunt altijd terecht met vragen.
Als Hartwig er niet zou zijn, zouden we dit soort onderzoek niet kunnen doen. Dan zou je misschien moeten aansluiten bij grote internationale onderzoeksgroepen, maar ook zij hebben niet of nauwelijks deze grote hoeveelheden data van hoge kwaliteit in huis.
Grasduinen in data
Ook al kun je nu nog niet precies overzien wat je allemaal kunt met de Hartwig-data en wat het gaat opleveren: het voelt als een soort snoepwinkel, zo’n mooie, grote, nieuwe dataset waarin je kunt grasduinen.
Het is spannend en het geeft veel energie bij iedereen die betrokken is van artsen tot onderzoekers.’
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database of Onderzoek.Alle nieuwsberichten
Lees ook
Personalised medicine voor alvleesklierkanker: toekomstmuziek?
Patiënten met alvleesklierkanker worden meestal met chemotherapie behandeld. Als hun tumor daar op termijn ongevoelig voor wordt, zijn de behandelmogelijkheden …
Uitgebreid DNA-onderzoek helpt bij bepalen primair tumor type en vinden van passende behandeling
Bij een klein percentage van patiënten met uitzaaiingen van kanker kan de oorspronkelijke tumor niet gevonden worden. Het is dan …
Samenwerking Hartwig Medical Foundation en CKB-team Genomenon versterkt na bedrijfsbezoek in VS
Op 30 en 31 mei 2024 hebben vijf leden van het Hartwig-team het Clinical Knowledgebase (CKB)-team van Genomenon, bezocht bij …
Als je WGS één keer doet bij een patiënt met gemetastaseerde kanker, weet je meteen alles wat je nodig hebt om een gerichte behandeling te bieden als die – geregistreerd of in onderzoeksetting – beschikbaar is.