Een Vandaag: Databank kanker kan levens gaan redden

Vier jaar geleden moest Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, afscheid nemen van het leven. Hij had uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en zou sterven. Dankzij een dna-onderzoek van zijn tumor en informatie uit een buitenlandse databank kreeg hij op het laatste moment nog een experimenteel medicijn aangeboden. En dat sloeg aan. Clemens Cornielje leeft nog steeds.
Bij Een Vandaag vertelt Clemens Cornielje zijn persoonlijke verhaal. Emile Voest, hoogleraar medische oncologie bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en mede-initiatiefnemer van de databank, benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek met dna van het weefsel van kankerpatiënten.
Bekijk hier de uitzending van Een Vandaag
U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Verhalen patiënten.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Measuring the effects of radiotherapy on cancer may open up avenues for treatment
Radiotherapy works by damaging the DNA of cancer cells. It’s an effective strategy overall, but many cancers have subsets of …

Whole genome sequencing Hartwig ingezet in Finland
Sinds augustus 2019 gebruikt Docrates, een particulier instituut voor kankerbehandeling in Finland, de uitgebreide DNA-test van Hartwig Medical Foundation om …

‘Data Hartwig short cut voor onderzoek naar chemoresistentie ovariumkanker’
Wigard Kloosterman, associate professor UMC Utrecht afdeling genetica (Center for Molecular Medicine) ‘Al een paar jaar zijn we bezig met …

Door WGS hebben we in de moleculaire diagnostiek op onze afdeling een stap gemaakt van de analyse van minder dan 100 genen naar circa 20.000 genen per patiënt. Dat levert ontzettend veel waardevolle informatie, niet alleen voor de patiënt van vandaag, maar ook voor de patiënt van de toekomst.