Een Vandaag: Databank kanker kan levens gaan redden
Vier jaar geleden moest Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, afscheid nemen van het leven. Hij had uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en zou sterven. Dankzij een dna-onderzoek van zijn tumor en informatie uit een buitenlandse databank kreeg hij op het laatste moment nog een experimenteel medicijn aangeboden. En dat sloeg aan. Clemens Cornielje leeft nog steeds.
Bij Een Vandaag vertelt Clemens Cornielje zijn persoonlijke verhaal. Emile Voest, hoogleraar medische oncologie bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en mede-initiatiefnemer van de databank, benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek met dna van het weefsel van kankerpatiënten.
Bekijk hier de uitzending van Een Vandaag
U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Verhalen patiënten.Alle nieuwsberichten
Lees ook
Sarcomen: samenwerking enige manier om vooruit te komen
5 oktober 2018 ‘In mijn dagelijkse praktijk als oncoloog heb ik er last van dat sarcomen zo zeldzaam zijn. De verschillende …
Elke patiënt krijgt zijn eigen medicijn dankzij databank
In een laboratorium in Amsterdam wordt voor het eerst op grote schaal DNA van kankerpatiënten verzameld. Het doel: leren van …
DNA-test geeft kankerpatiënten aanvullend perspectief
De Tweede Kamer is met algemene stemmen akkoord gegaan met een motie voor voorlopige vergoeding van de uitgebreide DNA-test bij …
De complete DNA-test is een belangrijke stap op weg naar behandeling van vormen van kanker die nu nog niet behandeld kunnen worden met doelgerichte medicijnen.