Een Vandaag: Databank kanker kan levens gaan redden

Vier jaar geleden moest Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, afscheid nemen van het leven. Hij had uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en zou sterven. Dankzij een dna-onderzoek van zijn tumor en informatie uit een buitenlandse databank kreeg hij op het laatste moment nog een experimenteel medicijn aangeboden. En dat sloeg aan. Clemens Cornielje leeft nog steeds.
Bij Een Vandaag vertelt Clemens Cornielje zijn persoonlijke verhaal. Emile Voest, hoogleraar medische oncologie bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en mede-initiatiefnemer van de databank, benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek met dna van het weefsel van kankerpatiënten.
Bekijk hier de uitzending van Een Vandaag
U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Verhalen patiënten.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Minister Bruno Bruins (VWS) brengt werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation
Op weg naar een lerend zorgsysteem in de oncologie 3 december 2018 Op maandag 3 december 2018 bracht Bruno Bruins, Minister …

Health-RI en Hartwig Medical Foundation slaan handen ineen voor optimale data-integratie en -beschikbaarheid in oncologie
Foto: Ondertekening door Leone Flikweert van Health-RI en Lotte Smits van Hartwig Medical Foundation Health-RI en Hartwig Medical Foundation hebben …

Therapie-succes voorspellen op basis van genexpressie
Naast Whole Genome Sequencing van DNA, doet Hartwig Medical Foundation Whole Transcriptome Sequencing van RNA. Onderzoekster Marjolein Lansbergen maakte hier …

Gegevens vastleggen en uitwisselen is essentieel voor goede zorg.