‘Genetisch onderzoek helpt te voorspellen welke behandeling het beste resultaat geeft’

In een artikel in een bijlage bij Trouw over Personalized medicine vertellen oncologen Mariette Labots (VUmc) en Jan Schellens (Antoni van Leeuwenhoek) over het belang dat zij hechten aan het doen van genetisch onderzoek. ‘Als men in staat is een gerichte kankerbehandeling te geven, dan is de kans groter dat die werkt. Patiënten bij wie uit genetisch celonderzoek blijkt dat een therapie niet zal werken, hoeven er ook niet aan te beginnen. Dit bespaart de patiënt vervelende bijverschijnselen en de hoge kosten van overbehandeling kunnen worden bespaard.’ Hartwig Medical Foundation brengt het hele DNA van patienten met uitgezaaide tumoren in kaart, en brengt daarover een patiëntrapport uit aan de behandelend arts. De genetische en klinische data van de patiënt worden opgeslagen in een databank, beschikbaar voor alle onderzoekers in Nederland. Het artikel verschijnt ook in Mijn Gezondheidsgids.
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database of OncoAct.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Samenwerken aan betere inzet van personalised medicine
27 december 2018 Het is revolutionair wat er op ons afkomt aan diagnostiek voor persoonlijkere behandelingen. Dat is goed nieuws …

Hartwig Medical Foundation-BBMRI | Op weg naar nationale infrastructuur voor optimalisatie van kankeronderzoek
Hartwig Medical Foundation, de nationale databank die verbeterde zorg van kankerpatiënten in heel Nederland faciliteert, is een samenwerking aangegaan met …

‘Uitdaging voor iedereen om de deelname aan studies te verhogen’
“Vanaf het begin heb ik geloofd in de waarde die whole genome sequencing kan hebben in de zoektocht naar nieuwe …

Door WGS hebben we in de moleculaire diagnostiek op onze afdeling een stap gemaakt van de analyse van minder dan 100 genen naar circa 20.000 genen per patiënt. Dat levert ontzettend veel waardevolle informatie, niet alleen voor de patiënt van vandaag, maar ook voor de patiënt van de toekomst.