Hartwig zoekt internationale samenwerking op

Nu de gezondheidszorg steeds meer in de richting gaat van persoonlijke geneeskunde, speelt Whole Genome Sequencing (WGS) een cruciale rol in het begeleiden van therapeutische interventies en een effectievere patiëntenbehandeling.

Hartwig Medical Foundation is de belangrijkste speler op dit gebied in Nederland. Hartwig bouwt een nationale databank op voor het verzamelen en het opslaan van genetische en klinische data van kankerpatiënten uit het hele land. Dit zal onderzoekers helpen om meer te begrijpen van kanker om uiteindelijk een effectievere behandelmethode voor duizenden patiënten te ontwikkelen.

Afgelopen maand organiseerde Hartwig, samen met Ilumina – het technologiebedrijf dat de zeer geavanceerde sequencers maakt die Hartwig gebruikt voor DNA-analyses – een symposium op het Science Park in Amsterdam, om het nut en de noodzaak van WGS uit te leggen. Meer dan 130 mensen uit de wetenschappelijke hoek, van ziekenhuizen en het bedrijfsleven waren daarbij aanwezig, inclusief de vertegenwoordigers uit het Verenigd Koninkrijk en België.

Met de huidige WGS technologie kan het gehele DNA van een patiënt op kosteneffectieve wijze in kaart worden gebracht. Voor ziektes die veroorzaakt worden door fouten in het DNA, zoals kanker, kan op deze manier op betere en nauwkeurigere wijze een diagnose worden gesteld. Bovendien levert een dergelijke analyse een zee aan informatie op voor het verbeteren van toekomstige zorg en diagnostiek.

Edwin Cuppen, directeur van Hartwig Medical Foundation, vertelt over het belang van een WGS-infrastructuur in Nederland en heeft gesproken over de voortgang van het nationale kanker genome sequencing project en de manier waarop gegevens in de centrale databank worden opgeslagen en beschikbaar worden gesteld voor onderzoek. “Hartwig Medical Foundation loopt met haar grootschalige analyses van tumoren voorop in Europa en is inmiddels wereldwijd nummer 4 op dit gebied. Het was zeer interessant om het belang van WGS-infrastructuur zoals aanwezig bij de Hartwig Medical Foundation te ervaren voor uiteenlopende disciplines van fundamenteel en medisch onderzoek tot plant- en dierverdeling.”

Met het symposium is een sterke basis voor internationale samenwerking gelegd. Er zijn belangrijke contacten gelegd met het Genomics England initiatief in het Verenigd Koninkrijk. Hartwig Medical Foundation heeft tevens het initiatief genomen voor verdere  stappen in internationale samenwerking te zetten met Duitse kankeronderzoek centrum (DFKZ) en het Science For Life Laboratory in Zweden. Deze centra gebruiken dezelfde technologie als bij de Hartwig Medical Foundation en hebben een vergelijkbare doelstelling. Daarnaast is ook vanuit België toenadering gezocht voor een samenwerking.

Zoals James Peach, van Genomics England, het uitdrukte: “Hartwig Medical Foundation heeft een gedurfde stap in genomics gemaakt op precies het juiste moment. Ik twijfel er niet aan dat Hartwig Medical Foundation met haar sequencing centrum met een grote verwerkingscapaciteit, zowel onderzoek als klinische mogelijkheden stimuleert, in Nederland, de Benelux en internationaal.”

U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Participerende ziekenhuizen of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

Database Hartwig Medical Foundation van groot belang bij onderzoek naar oorzaak darmkanker

26-03-2020

Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht Instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Prinses …

Moleculaire diagnostiek: van onderzoek naar patiëntenzorg

Moleculaire diagnostiek: van onderzoek naar patiëntenzorg

27-06-2022

Om de beste behandelkeuze te kunnen maken, moet zoveel mogelijk diagnostische informatie over de patiënt en de tumor beschikbaar zijn. …

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk

20-09-2021

Op 19 september 2020 heeft dr. Kim Monkhorst, patholoog NKI/AVL de interimresultaten van WIDE, waarvan hij samen met prof.dr. Gerrit …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl