Het belang van het analyseren van het DNA van zeldzame tumoren

Eén op de vier patiënten heeft een soort kanker die zeldzaam heet, wat inhoudt dat het bij minder dan zes op de 100.000 mensen per jaar voorkomt. Dat betekent vaak dat het ingewikkelder is om een goed beeld te krijgen wat er speelt en het lang kan duren voor er een diagnose gesteld is. Een complete DNA-analyse kan helpen om de diagnose scherp te krijgen en vervolgens het beste behandelplan te maken.
DNA lezen
Sinds 2022 wordt in Nederland Whole Genome Sequencing (WGS-het ’lezen’ van het gehele DNA) vergoed als standaard test voor tumoren met een onbekende primaire locatie (PTO: Primaire tumor onbekend. Cijfers van IKNL laten zien dat PTO’s zeldzame tumoren zijn (incidentie 5 op de 100.000), met een slechte overlevingskans (slechts 7% overleving 5 jaar na diagnose). Een juiste en snelle behandeling is dus van groot belang voor deze patiënten.
Met WGS kan er een complete DNA-analyse gemaakt worden van de tumor. Deze voorspelt om welk type kanker het gaat (bijvoorbeeld huid, long of darm). Daarnaast kan de DNA-analyse ook aanwijzingen geven voor behandelingen op maat. Bij PTO’s is dit voor 70% van de patiënten het geval, wat grote meerwaarde heeft, omdat ze dankzij deze test sneller en gerichter behandeld kunnen worden. Dit is te zien in het volgende overzicht:

Sarcomen
In Zweden, Duitsland en Engeland hebben ze onderzocht hoe WGS kan helpen bij de diagnoses van een andere zeldzame tumorsoort, sarcomen. Ze pleiten voor het standaard inzetten van WGS bij dit type tumoren. Sarcomen zijn tumoren in de weke delen en botten van patiënten. Er zijn meer dan 70 verschillende soorten (subtypes) sarcomen, en het aantal diagnoses neemt toe [IKNL rapport].
DNA bevat belangrijke informatie die kan helpen bij het bepalen van het subtype van de tumor. Uit het Zweedse onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in 7% van de gevallen het ging om een ander type sarcoom dan gedacht en in veel gevallen om een minder of niet- agressieve vorm. Bij deze minder agressieve vormen kon behandeling uitgesteld worden, terwijl de tumor goed in de gaten gehouden wordt op eventuele progressie. Ze zagen ook DNA-varianten die relevant zijn voor behandeling in 15% van de gevallen. In Nederland worden sarcomen nu soms al met WGS getest in studies of bij uitbehandelde patiënten.
In de Hartwig Medical Database is nu data beschikbaar voor onderzoek van 381 sarcoompatiënten. In de data (vignette voor sarcomen) zijn sommige van deze subgroepen goed te zien, zoals bijvoorbeeld een subgroep met een zogenaamde CDK4/MDM2 amplificatie (extra kopieën van genen waardoor de tumorcel sneller kan delen).

In de gehele database van Hartwig komt dit type verandering slechts zelden voor (2-3%) Bij sarcomen zien we dit veel vaker (12%). De subgroep met deze verandering bestaat vooral uit liposarcomen (zie ook wetenschappelijk artikel), tumoren die ontstaan in vetweefsel, waar de frequentie van deze DNA-verandering oploopt tot 62% (zie ook het liposarcoom vignette).

Deze bevindingen hebben ertoe geleid dat er specifieke behandelingen ontworpen zijn voor CDK4 amplificatie tumoren (zie ook deze publicatie), zogenaamde CDK4 remmers. Deze studies en die uit Zweden laten zien dat er nog veel te leren is over deze zeldzame tumoren. WGS is de meest complete methode voor DNA-bepaling. Voor de huidige patiënten kan deze test dus zowel een andere behandeling betekenen maar ook dat patiënten niet behandeld worden als dat (nog) niet nodig is.
Voor onderzoek naar zeldzame tumoren is het belangrijk dat ziekenhuizen en landen beter gaan samenwerken om zoveel mogelijk DNA- en klinische data bij elkaar te brengen. Alleen bij datasets die groot genoeg zijn kunnen dit soort patronen goed worden bepaald. Zo kan de klinische toepasbaarheid van subtypering steeds beter getoetst worden. Hartwig Medical Foundation heeft zich de afgelopen 10 jaar zowel in Nederland als wereldwijd ingezet voor de beste behandeling voor patiënten. En dat blijven we doen.
Bronnen
https://nfk.nl/actueel/blog/verbeterde-kansen-voor-pati%C3%ABnten-met-een-primaire-tumor-onbekend
Lees ook

Een Vandaag: Databank kanker kan levens gaan redden
Vier jaar geleden moest Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, afscheid nemen van het leven. Hij had uitgezaaide …

Nieuwe voorzitter Data Access Board benoemd: Ele Visser
‘De balans houden,’ daar is het Ele Visser, de nieuwe voorzitter van de Data Access Board (DAB) van Hartwig Medical …

Proef met automatische beslishulp voor behandeling uitgezaaide kanker
Het Erasmus MC ontwikkelt samen met Hartwig Medical Foundation een algoritme om automatisch de beste behandeling te kiezen voor patiënten …

Zolang de behandelaar niet weet waar de primaire tumor zit, heeft hij ook geen gerichte behandelmogelijkheid en kan ook geen inschatting worden gegeven hoe lang iemand nog heeft.