Identificatie van 3 patiëntprofielen bij uitgezaaide borstkanker op basis van uitgebreide DNA-analyse biedt mogelijkheden voor meer gepersonaliseerde behandeling

7 oktober 2019 In het internationaal toonaangevend vaktijdschrift Nature Genetics verscheen op 30 september 2019 het resultaat van het onderzoek naar DNA-overeenkomsten bij uitgezaaide borstkanker1. De onderzoekers van het Erasmus MC analyseerden daarvoor de complete DNA-sequenties van tumoren van alle borstkankerpatiënten in de database van Hartwig Medical Foundation. Op basis van gevonden DNA-kenmerken zijn 3 karakteristieke profielen opgesteld, waarop verschillende behandelingen aansluiten. Voor patiënten met één van deze profielen zou een meer gepersonaliseerde behandeling overwogen kunnen worden.
Nationaal borstkankersymposium
Op het nationale Borstkankersymposium in Doorn op 5 oktober 2019 presenteerden Lindsay Angus, arts-onderzoeker Interne Oncologie in het Erasmus MC en Edwin Cuppen, wetenschappelijk directeur van Hartwig Medical Foundation de studieresultaten, benodigde vervolgstudies en mogelijkheden voor patiënten in de bestaande zorg. Het Borstkankersymposium, georganiseerd door Stichting Jij Speelt De Hoofdrol en partners, presenteerde een programma met nieuwe inzichten in borstkankerzorg en kwaliteit van leven, zoals bijvoorbeeld werken met en na kanker.

Onderzoek naar kanker en behandeling
Lindsay Angus
Lindsay Angus en Edwin Cuppen verzorgden de sessie Onderzoek naar Kanker en Behandeling. De studie van de onderzoeksgroep was mogelijk door het gebruik van data van 442 patiënten met uitgezaaide borstkanker. Daaruit konden specifieke kenmerken van uitgezaaide varianten worden gefilterd en worden vergeleken met primaire borstkankertumoren. Uiteindelijk zijn er 3 specifieke patiëntengroepen onderscheiden waarin bijna de helft van alle patiënten vallen, op basis van een breed scala aan genetische kenmerken van de tumoren. Voor elk van deze groepen is een ander behandelpad ontworpen dat gebaseerd is op de specifieke biologische kenmerken van de tumor.

De studie geeft inzicht in de onderliggende biologie van uitgezaaide borstkanker en biedt daardoor waardevolle informatie voor verbetering van toekomstige patiëntenzorg. Nieuwe studies waarbij de nu gevonden gepersonaliseerde behandelbenadering wordt vergeleken met de huidige standard of care (SOC), zullen hiervoor noodzakelijk zijn.
- Nature Genetics (2019), Lindsay Angus, John Martens, Edwin Cuppen et al, The genomic landscape of metastatic breast cancer highlights changes in mutation and signature frequencies, 30 September 2019
Alle nieuwsberichten
Lees ook

GENAYA: Informatieve middagen en rondleidingen in januari
Op woensdag 11 januari en vrijdag 20 januari 2023 organiseert het GENAYA-projectteam van Hartwig Medical Foundation informatieve middagen over GENAYA. …

Clemens Cornielje: een medicijn op basis van DNA-onderzoek
In deze video beschrijft Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland) de periode vanaf het moment dat …

Proef met automatische beslishulp voor behandeling uitgezaaide kanker
Het Erasmus MC ontwikkelt samen met Hartwig Medical Foundation een algoritme om automatisch de beste behandeling te kiezen voor patiënten …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.