In de media: special Innovatie in de Zorg in Arts en Auto

In maart 2021 heeft het magazine Arts en Auto een special over innovatie in de zorg gepubliceerd. Prof. dr. Haiko Bloemendal van het het Radboudumc, dr. Kim Monkhorst van het Antoni van Leeuwenhoek en prof. dr. ir Koos van der Hoeven van Hartwig Medical Foundation vertellen daarin over het belang van innovatie, onderzoek en intensieve samenwerking binnen de oncologie. DNA sequencing en specifiek de uitgebreide DNA-test komen aan de orde.

Tumorkenmerken koppelen aan gerichte behandeling

Prof. dr. Haiko Bloemendal, internist-oncoloog aan het Radboudumc: “Whole Genome Sequencing (WGS) is van groot belang om de tumorkenmerken in beeld te brengen. Hoewel het steeds vaker wordt toegepast, is het nog geen standaard diagnostiek.” Bloemendal is van mening dat alle patiënten met kanker eenmaal toegang moeten hebben tot een goede DNA-analyse. “Het biedt artsen meer inzicht en patiënten potentieel mogelijkheden om ook voor zeldzame mutatietypen gerichte behandelingen te kunnen krijgen.” Lees het hele interview.

WGS: veilig, goed en snel uitvoerbaar

Dr. Kim Monkhorst, patholoog Antoni van Leeuwenhoek: “Dankzij het uitlezen van het gehele tumor-DNA met WGS is het steeds vaker mogelijk aanknopingspunten voor een behandeling te vinden waarmee de behandelaar een optimaal behandelplan kan ontwikkelen. Aanmerkelijk voordeel van WGS is dat het een toekomstbestendige test is. Omdat je het gehele genoom in kaart brengt, kun je de test nu en in de toekomst blijven gebruiken en ben je altijd up-to-date.” Lees het hele interview.

Compleet DNA-profiel van tumor helpt kanker bestrijden

Tests waarmee je het DNA van tumoren kunt onderzoeken bestaan al een tijdje. Wat is het grote voordeel van whole genome sequencing? Prof.dr.ir. Koos van der Hoeven, internist-oncoloog en medisch directeur van Hartwig Medical Foundation: “Met WGS kun je van kankercellen een volledig DNA-profiel maken. Dat geeft je informatie over de eigenschappen van die kankersoort, en over hoe je die het beste kunt behandelen. In één test weet je eigenlijk alles. Tot nu toe is het gangbaar om kleine stukjes DNA te analyseren. Maar dan moet je soms test op test op test op test doen om de juiste informatie boven tafel te krijgen.

Met WGS vind je alle markers die gangbare diagnostiek ook vindt, maar ook nog meer. En juist die extra informatie over DNA-veranderingen in een tumor maken het aantrekkelijk om deze test te doen.” Lees het hele interview.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in DNA, OncoAct of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Oncologie-up-to-date: Onderzoek naar de meerwaarde van whole genome sequencing

Oncologie-up-to-date: Onderzoek naar de meerwaarde van whole genome sequencing

15-05-2017

De diagnostiek in Nederland is van een hoog niveau, aldus Edwin Cuppen, hoogleraar Humane genetica in het UMC Utrecht en …

‘Gericht behandelen dankzij gepersonaliseerde kankerzorg’

‘Gericht behandelen dankzij gepersonaliseerde kankerzorg’

02-07-2018

2 juli 2018 In het juni 2018 nummer van Mijn Gezondheidsgids verschenen twee artikelen van onze hand. Lees meer over …

Genoomsequencing zorgt voor onderbouwde zinnige zorg in de oncologie

Genoomsequencing zorgt voor onderbouwde zinnige zorg in de oncologie

24-12-2018

Wat we kunnen verwachten in 2019 24 december 2018  Hartwig Medical Foundation blikt met internist-oncoloog professor Stefan Sleijfer (Erasmus MC) terug op de …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl