Medical Facts: ‘AvL ontvangt 1,7 m KWF-subsidie voor het breder toegankelijk maken van specifieke anti-kanker medicijnen’

Vandaag heeft KWF Kankerbestrijding maar liefst 17 onderzoeksprojecten van het Antoni van Leeuwenhoek gehonoreerd en een subsidie toegekend. Het DRUP onderzoeksproject ontving het hoogste bedrag namelijk 1,74 miljoen euro. In dit onderzoek gaat het om het beschikbaar maken van specifieke anti-kanker medicijnen voor patiënten met andere tumorsoorten dan waar het medicijn nu voor geregistreerd is.

De DRUP-studie biedt uitbehandelde patiënten, van wie de tumor een specifiek genetisch kenmerk heeft, waarvoor bij andere tumorsoorten een geregistreerd goed werkend middel bestaat, toegang tot dat bewuste middel. Prof. dr. Emile Voest, medisch directeur in het Antoni van Leeuwenhoek, samen met Prof. dr. Henk Verheul (VUmc) en Prof. dr. Hans Gelderblom (LUMC) de onderzoeksleiders, is heel blij met de subsidie:

“Het is geweldig dat KWF Kankerbestrijding het belang van deze unieke studie onderkent. In de studie worden geneesmiddelen opgenomen die zich richten op een specifiek kenmerk van de tumorcel en ook immuuntherapie. Zulke geneesmiddelen worden ontwikkeld en geregistreerd – en daarmee vergoed – voor een bepaald type kanker. Maar er zijn andere kankersoorten waarbij een tumor hetzelfde specifieke kenmerk heeft, en waarbij een patiënt dus baat kan hebben bij hetzelfde middel. Normaal gesproken krijgt de patiënt dit middel echter niet omdat het niet geregistreerd is voor die kankersoort. In deze studie stellen farmaceuten een groot aantal anti-kankermedicijnen beschikbaar. We kunnen nu veel meer leren van bestaande medicijnen en hopelijk ook laten zien dat de medicijnen breder ingezet kunnen worden. Aan de andere kant leren we ook wanneer het niet werkt.”

DRUP: the Drug Rediscovery Protocol

Tot nu toe zijn er dertien anti-kanker medicijnen in de studie opgenomen (nog een aantal middelen zijn in voorbereiding om te worden opgenomen). Ieder middel wordt toegediend aan een kleine groep patiënten met verschillende kankersoorten. Uit de studie moet blijken welk middel bij welke tumorsoort werkt, en bij welke tumorsoort niet – ook al hebben ze allemaal hetzelfde specifieke kenmerk. De studie levert mogelijk winst op voor patiënten waarbij een bekende DNA fout zeldzaam optreedt waardoor er te weinig aandacht voor de ontwikkeling van medicijnen bij dat type kanker is. Voor de farmaceut levert de studie waardevolle informatie op: voor het eerst wordt gestructureerd door artsen vastgelegd hoe de middelen werken bij de verschillende kankersoorten waarvoor zij niet geregistreerd zijn.

Landelijke samenwerking

Het Drug Rediscovery Protocol (DRUP) komt voort uit het landelijke samenwerkingsverband tussen bijna 40 ziekenhuizen in Nederland, het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) en wordt samen met acht farmaceuten die hun middelen om niet beschikbaar stellen, uitgevoerd. Het is de verwachting dat meer farmaceuten zich zullen aansluiten. De DNA analyses en klinische gegevens worden opgeslagen in de landelijke database van de Hartwig Medical Foundation zodat deze beschikbaar zijn voor toekomstig onderzoek. Daarnaast steunt Barcode for Life deze studie. Het onderzoeksprotocol trekt ook veel internationale aandacht. Op verschillende plaatsen in de wereld wordt een zelfde aanpak gestart waarbij informatie wordt gedeeld. Daarmee wordt bereikt dat kennis over relatief zeldzame groepen patiënten bij elkaar gebracht wordt.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Foundation, Onderzoek of Participerende ziekenhuizen.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Focusgroep colorectal cancer: technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom

Focusgroep colorectal cancer: technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom

04-10-2018

4 oktober 2018  ‘Het fantastische aan de data van Hartwig is dat je technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom krijgt, …

‘Mutational load kan belangrijke voorspeller zijn voor immuuntherapie’

‘Mutational load kan belangrijke voorspeller zijn voor immuuntherapie’

29-03-2018

‘Een schitterende ontwikkeling,’ zo reageert Paul Roepman, klinisch moleculair bioloog in de pathologie bij Hartwig Medical Foundation, op de recent …

Antoni van Leeuwenhoek brengt uitgebreide DNA-test voor elke kankerpatiënt dichterbij

Antoni van Leeuwenhoek brengt uitgebreide DNA-test voor elke kankerpatiënt dichterbij

09-02-2021

Sinds dit jaar zet het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) samen met Hartwig Medical Foundation de meest uitgebreide DNA-test die wereldwijd …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl