Minister Bruno Bruins (VWS) brengt werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation

Op weg naar een lerend zorgsysteem in de oncologie

3 december 2018  Op maandag 3 december 2018 bracht Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg en Sport een werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation (Hartwig). De Minister liet zich tijdens zijn bezoek uitgebreid voorlichten over de werking en de mogelijkheden die de toepassing van een voorspellende DNA-test biedt bij patiënten met uitgezaaide kanker en hij bezocht het high tech sequencing lab. Tijdens het werkbezoek vroeg Hartwig aandacht bij de Minister voor het opnemen van de voorspellende DNA-test in het kankerzorgsysteem. Minister Bruno Bruins: ‘Het is mooi om te zien hoe deze vorm van diagnostiek nu al wordt toegepast in de oncologische zorg. Diagnostiek kan een belangrijk instrument zijn om de juiste medicijnen te vinden voor de juiste patiënt’. 

Minister Bruno Bruins (VWS) op werkbezoek bij Hartwig Medical Foundation

Nieuwe toepassingen

‘Het bezoek van Minister Bruins aan onze organisatie was een goede gelegenheid om manieren aan te reiken hoe we kunnen toewerken naar een lerend zorgsysteem in de oncologie. Met de voorspellende DNA-test ontdekken we nieuwe toepassingen daar waar die eerder onmogelijk bleken en tegelijkertijd kunnen we de kosten beperken door gepast gebruik van geneesmiddelen. De gegevens uit de centrale databank, die voor alle behandelaars beschikbaar zijn, stellen ons in staat om ook in de toekomst dure specialistische geneesmiddelen beschikbaar te houden voor patiënten die daadwerkelijk baat hebben bij het geneesmiddel’, aldus Hans van Snellenberg, directeur Hartwig Medical Foundation.

Lerend zorgsysteem in de oncologie

Hartwig maakt bij de voorspellende DNA-test gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS), waarbij het hele genoom van de tumor van patiënten met uitgezaaide kanker in kaart wordt gebracht. Op die manier kunnen alle mogelijk beschikbare behandelingen op een rij worden gezet. Hartwig rapporteert aan de behandelend arts terug of een patiënt in aanmerking komt voor meer behandelopties dan nu beschikbaar zijn, waaronder de mogelijkheid van deelname aan een trial (experimentele studie) of een off-label medicijn. Door behandeluitkomsten van standaard medicatie te koppelen, creëer je de mogelijkheid om biomarkers te identificeren. Op die manier kan je overbehandeling terugdringen bij patiënten die toch geen baat hebben bij de huidige medicatie (vaak meer dan 70%). Uiteindelijk geef je dan de dure kankermedicatie alleen aan díe groep patiënten waar het ook echt werkt.

Patiënt van morgen

Naast het in kaart brengen van alle mogelijke behandelopties voor de patiënt van vandaag, zet Hartwig zich ook in voor de patiënt van morgen, door het verzamelen van DNA en klinische gegevens van patiënten in een landelijke database. De database met klinische en genetische informatie van meer dan 6.000 patiënten, kunnen we met de gegevens van de patiënt van vandaag, door middel van onderzoek, leren voor de patiënt van morgen.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Biomarker, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Hartwig Medical Foundation-BBMRI | Op weg naar nationale infrastructuur voor optimalisatie van kankeronderzoek

Hartwig Medical Foundation-BBMRI | Op weg naar nationale infrastructuur voor optimalisatie van kankeronderzoek

14-10-2016

Hartwig Medical Foundation, de nationale databank die verbeterde zorg van kankerpatiënten in heel Nederland faciliteert, is een samenwerking aangegaan met …

App helpt behandelaars studies vinden op basis van moleculaire afwijkingen

App helpt behandelaars studies vinden op basis van moleculaire afwijkingen

04-10-2018

4 oktober 2018  ‘We hebben steeds vaker informatie over moleculaire afwijkingen bij een individuele patiënt, dankzij analyses zoals Hartwig Medical Foundation …

Personalised Medicine kan leiden tot een betere kostenefficiëntie in de zorg

Personalised Medicine kan leiden tot een betere kostenefficiëntie in de zorg

14-03-2019

Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruikgemaakt wordt van individuele feno- en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl