Nederland opent databank met DNA van kankerpatiënten

De behandeling voor kankerpatiënten is nog onvoldoende afgestemd op de specifieke kenmerken van de tumoren. Om patronen te kunnen ontdekken tussen alle unieke tumoren en het effect van verschillende behandelingen hebben onderzoekers de genetische en klinische gegevens nodig van zoveel mogelijk patiënten uit Nederland. Hartwig Medical Foundation verzamelt deze gegevens in één databank en maakt deze beschikbaar voor onderzoek.
Robbert Dijkgraaf, Voorzitter Raad van Toezicht, Hartwig Medical Foundation, Directeur IAS in Princeton en Universiteitshoogleraar aan UvA: “Hartwig Medical Foundation is een uniek initiatief dat de sterktes van Nederland combineert: grensverleggende wetenschap, innovatief ondernemerschap en nauwe samenwerking – alles gericht op pragmatische oplossingen voor één van de grootste zorgen van onze tijd.”
Hartwig Medical Foundation, een onafhankelijk gefinancierde non-profit organisatie, wordt gedragen door een breed gezelschap van natuurkundigen, academici, onderzoekers, zorgprofessionals en patiënten. Het datacentrum in het Science Park in Amsterdam maakt gebruik van de meest geavanceerde ‘sequencers’ om het DNA van biopten van kankerpatiënten te lezen en analyseren.
De resultaten van de DNA analyse van de geanonimiseerde biopten worden beschikbaar gesteld aan dokters en ziekenhuizen om onderzoek naar kanker te verbeteren. Daarbij wordt vanzelfsprekend maximale zorgvuldigheid betracht als het gaat om het beschermen van persoonsgegevens.
De voordelen van deze landelijke databank zijn enorm. Met de verbanden die gevonden worden in deze data, kunnen onderzoekers leren hoe kanker ontwikkelt en wat voor effect genetische veranderingen hebben op de uitkomst van specifieke behandelingen in bepaalde tumoren. De databank maakt het mogelijk om nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen en bestaande medicijnen doelgerichter te benutten, waardoor de effectiviteit en kosten van kankeronderzoek en diagnose verbeterd worden, en kan worden voorkomen dat patiënten een behandeling ondergaan die niet werkt en slechts hevige bijwerkingen oplevert. Daarbij levert het duidelijke en meetbare economische voordelen door het verminderen van de kosten van de gezondheidszorg voor overheden en zorgverzekeraars.
Prof Emile Voest, internist-oncoloog en namens het Antoni van Leeuwenhoek lid Raad van Toezicht Hartwig Medical Foundation: “Door alle medische informatie over individuele kankerpatiënten bijeen te brengen, ontstaat kennis die alle toekomstige patiënten unieke kansen op een betere behandeling biedt.”
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database, Hartwig Medical Foundation of Kwaliteit.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Samenwerking tussen Hartwig en CKB succesvol
Sinds 2020 werkt Hartwig Medical Foundation samen met the Jackson Laboratory (JAX) en haar Clinical Knowledgebase (CKB). Terugkijkend levert dit …

Samenwerken aan betere inzet van personalised medicine
27 december 2018 Het is revolutionair wat er op ons afkomt aan diagnostiek voor persoonlijkere behandelingen. Dat is goed nieuws …

Op zoek naar de optimale behandelstrategie voor glioblastoom
Patiënten met een terugkerend glioblastoom hebben weinig behandelopties. De recent opgestarte GLOW-studie moet daar verandering in brengen. Ann Hoeben, medisch …

Zolang de behandelaar niet weet waar de primaire tumor zit, heeft hij ook geen gerichte behandelmogelijkheid en kan ook geen inschatting worden gegeven hoe lang iemand nog heeft.