Catalogus maakt Hartwig Medical Database beter doorzoekbaar 

Hartwig Medical Foundation heeft een catalogus van de Hartwig Medical Database met DNA-data van het hele tumor genoom: https://catalog.hartwigmedicalfoundation.nl. De database bevat momenteel data van tumoren van meer dan 5.800 patiënten, inclusief behandeling en hoe de patiënt daar op reageerde. Daarnaast bevat deze databank voor meer dan helft van de tumoren ook RNA-data. 

Hartwig Medical Foundation heeft als missie zowel de patiënt van nu als de patiënt van de toekomst de beste mogelijke zorg te geven. Een belangrijk onderdeel hiervan is dan ook het beschikbaar maken van genomische en relevante klinische data van patiënten die daar toestemming voor hebben gegeven, aan onderzoeksgroepen. Via de openbare catalogus van de Hartwig Medical Foundation Database is er eenvoudig inzicht te krijgen in de beschikbare data. Zo is er snel duidelijk of er voldoende tumorgenoom informatie in de databank zit voor specifieke onderzoeksdoelstellingen.  

De catalogus is interactief en de database kan worden bekeken via flexibele visualisaties van verschillende gegevenstypen in meerdere dimensies. Per datatype is filteren mogelijk, b.v. tumortype, locatie van het biopt, leeftijd, geslacht, gegeven behandeling, behandelresultaat en RNA-beschikbaarheid. 

Dit is ‘s-werelds grootste publiek beschikbare dataset in zijn soort en wordt gratis beschikbaar gesteld voor onderzoek ter verbetering van de zorg voor kankerpatiënten van vandaag en morgen. Hartwig Medical Foundation is dankbaar voor de medewerking van zoveel patiënten. Zij hebben ervoor gekozen om hun gegevens te delen ten behoeve van de wetenschap en van andere (toekomstige) patiënten. 

Voor de voorwaarden en procedures voor het aanvragen van toegang tot de gedetailleerde data kunt u terecht op onze website

Hartwig Medical Foundation verzamelt de data in samenwerking met het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), het Nederlands Kanker Instituut en meer dan 40 Nederlandse ziekenhuizen met toestemming van patiënten in verschillende onderzoeken. De catalogus is tot stand gekomen met steun van KWF Kankerbestrijding. 

Deze unieke bron groeit continu naarmate complete genoomdiagnostiek vaker wordt ingezet en een standaard wordt in de reguliere zorg in Nederland. Kanker van onbekende primaire origine is de eerste indicatie met een vergoedingstitel voor deze test en laat in de praktijk de toegevoegd waarde voor de patiënt duidelijk zien.  

U las een artikel over het onderwerp Hartwig Medical Database. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in IT of Werken in de cloud.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Medicijnen alleen gebruiken als ze helpen? Dat kan als je de data van al behandelde patiënten gebruikt 

Medicijnen alleen gebruiken als ze helpen? Dat kan als je de data van al behandelde patiënten gebruikt 

26-03-2024

Maandag 25 maart bracht Wieke Paulusma (D66) een bezoek aan Hartwig Medical Foundation. Hans van Snellenberg presenteerde Hartwig als onafhankelijk …

‘Genetisch onderzoek helpt te voorspellen welke behandeling het beste resultaat geeft’

‘Genetisch onderzoek helpt te voorspellen welke behandeling het beste resultaat geeft’

22-12-2017

In een artikel in een bijlage bij Trouw over Personalized medicine vertellen oncologen Mariette Labots (VUmc) en Jan Schellens (Antoni …

Hoge resolutie DNA-foto van uitgezaaide kanker geeft inzicht in behandelopties

Hoge resolutie DNA-foto van uitgezaaide kanker geeft inzicht in behandelopties

24-10-2019

Nature-publicatie van Nederlands onderzoek Nederlandse onderzoekers hebben met behulp van DNA-analyse voor het eerst een gedetailleerd overzicht gemaakt van het …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl