Personalised Medicine kan leiden tot een betere kostenefficiëntie in de zorg

Personalised Medicine betreft een medisch model waarbij gebruikgemaakt wordt van individuele feno- en genotypische kenmerken om een afgestemde therapeutische strategie voor de juiste persoon op het juiste moment te kiezen en/of risico op ziekte vast te stellen. Bij de juiste therapie op maat hebben patiënten een grotere kans op verbetering of herstel met minder bijwerkingen. Patiënten ondergaan dan ook minder ‘zinloze’ behandelingen en ervaren (mede daardoor) veel minder vaak bijwerkingen. Op macroniveau kan Personalised Medicine leiden tot een betere kostenefficiëntie in de zorg.

ZonMW deelde afgelopen week de (verwachte) resultaten uit verschillende projecten van het programma Personalised Medicine. Daartussen staat ook het TANGO-project, een nationaal samenwerkingsverband van wetenschappers naar een oplossing voor deze problemen binnen de zorg voor mensen met kanker.

De whole genome sequencing test (uitgebreide DNA-test) die Hartwig Medical Foundation uitvoert, staat aan de basis van het project. De test verzamelt relevante informatie uit het DNA van individuele patiënten, en bouwt aan een database inclusief klinische gegevens van de patiënt. Onderzoekers en behandelaars kunnen zo zoeken naar verbanden, en de effectiviteit van geneesmiddelen verklaren.  Doel van het TANGO-project is om te kunnen voorspellen of iemand wel of niet reageert op een bepaalde soort immuuntherapie. Dat voorkomt bijwerkingen en onnodig voorschrijven van dure geneesmiddelen. Daarnaast brengt TANGO het effect op de kosten voor ons zorgsysteem in kaart, wanneer we systematisch gebruik zouden maken van whole genome sequencing bij deze patiëntengroep.

Binnen het programma Personalised Medicine wordt samengewerkt met Zilveren Kruis, KWF Kankerbestrijding, ReumaNederland en het Canadian Insitute for Health Research (CIHR).

Voor het genereren van de sequencingdata werken onderzoekers van de Hartwig Medical Foundation in dit project samen met het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen, Amsterdam UMC, Universiteit Twente en CPCT.

Het project TANGO is een van de gehonoreerde projecten uit het ZonMw-onderzoeksprogramma Personalised Medicine met aandachtspunten Zeldzame Ziekten en Oncologie. Initiatiefnemers KWF Kankerbestrijding, Zilveren Kruis en ZonMw zoeken in deze onderzoeksprogramma’s samen uit hoe de ontwikkelingen op het gebied van genome sequencing sneller bij de patiënt terecht kunnen komen.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem of Onderzoek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Focusgroep colorectal cancer: technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom

Focusgroep colorectal cancer: technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom

04-10-2018

4 oktober 2018  ‘Het fantastische aan de data van Hartwig is dat je technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom krijgt, …

Clemens Cornielje: een medicijn op basis van DNA-onderzoek

Clemens Cornielje: een medicijn op basis van DNA-onderzoek

23-01-2017

In deze video beschrijft Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland) de periode vanaf het moment dat …

Het dna van de tumor compleet in kaart, zoals de Kamer wil: hebben kankerpatiënten daar inderdaad baat bij? 

Het dna van de tumor compleet in kaart, zoals de Kamer wil: hebben kankerpatiënten daar inderdaad baat bij? 

14-01-2023

Door Ellen de Visser  14-1-23 verschenen in de Volkskrant  Door alle dna-informatie te verzamelen van kankercellen, kunnen oncologen beter precisiemedicijnen …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl