Proef met automatische beslishulp voor behandeling uitgezaaide kanker

Het Erasmus MC ontwikkelt samen met Hartwig Medical Foundation een algoritme om automatisch de beste behandeling te kiezen voor patiënten met uitgezaaide kanker. Een uitgebreide DNA-test speelt daarbij een belangrijke rol.
In het algoritme genaamd ACTIN (Algorithmic Cancer Treatment In the Netherlands) worden klinische en andere relevante kenmerken van patiënten met uitgezaaide kanker meegenomen, samen met de genetische gegevens uit een uitgebreide DNA-test. Het algoritme wordt daarnaast gevoed met de in- en exclusiecriteria van de lopende klinische studies in het Erasmus MC.
Het algoritme combineert alle parameters en geeft automatisch de behandelmogelijkheden weer voor de individuele patiënt. De pilot, die is gestart in juli 2021, staat in het teken van het ontwikkelen van het ACTIN-algoritme en het op de achtergrond meedraaien van het algoritme in de huidige situatie. Voor patiënten met uitgezaaide kanker die deelnemen aan de pilot zijn meestal geen reguliere behandelingen meer beschikbaar.
Whole genome sequencing
Uiteindelijk is het doel dat ACTIN snel een uitvoerig overzicht geeft van mogelijke behandelopties voor de individuele patiënt. ‘Patiënten die niet in aanmerking komen voor studies worden op deze manier snel herkend, waardoor patiënten niet onnodig worden belast met de fysiek en mentaal zware screening en onterecht positieve verwachtingen. Patiënten voor wie wel een passende behandeling wordt gevonden – eventueel in studieverband – kunnen na instemming gescreend worden en hopelijk snel starten met de behandeling’, aldus verpleegkundig specialist en projectleider Andrea van Puffelen van het Erasmus MC Kanker Instituut.
Hartwig Medical Foundation voert in de pilot de uitgebreide DNA-test uit met zogeheten Whole Genome Sequencing (WGS). Met WGS is het mogelijk om het complete DNA van het tumorweefsel en het bloed af te lezen.
Eerder en sneller DNA-test
Nu worden de patiënten die willen deelnemen aan een studiebehandeling eerst besproken in een multidisciplinair overleg. Bij de keuze om patiënten wel of niet te laten deelnemen aan een studie worden klinische gegevens en de andere kenmerken meegewogen. Als er op basis van die gegevens geen studies beschikbaar zijn, wordt eventueel de uitgebreide DNA-test uitgevoerd. In de pilot met ACTIN wordt de uitgebreide DNA-test op basis van whole genome sequencing (WGS) eerder en bij zoveel mogelijk patiënten ingezet.
Meer informatie
- Meer lezen over de uitgebreide DNA-test en whole genome sequencing: OncoAct.nl
- Interview: Betere oncologische zorg vereist goed gebruik van data
- SAGE: Nieuw algoritme voor analyse van tumor-DNA onthult mutaties die eerder niet waren gevonden
Alle nieuwsberichten
Lees ook

Minister Kuipers neemt economische analyse van brede moleculaire diagnostiek bij kanker in ontvangst
Minister Ernst Kuipers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 16 november 2022 een rapport over de …

Aandacht voor kanker op Zeldzame Ziekten Dag
Vandaag in De Telegraaf een interview met prof. dr. ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven over het gebruik van de uitgebreide DNA-test bij …

Gegevens uit de echte wereld gebruiken voor betere oncologische zorg
Artsen willen een behandeling alleen gebruiken als er voldoende bewijs is dat die zal werken: als er evidence voor is. Een heel …

We zijn trots dat we samen met Hartwig Medical Foundation de uitgebreide DNA-test gereed hebben gemaakt voor gebruik in de standaarddiagnostiek. Bovendien levert de DNA-test belangrijke informatie op voor een lerend zorgsysteem waarin we toekomstige patiënten nog beter kunnen behandelen.