‘Nederlandse aanpak is briljant’, lof op ESMO van vermaard onderzoeker

Whole genome sequencing maakt het mogelijk om geregistreerde anti-kankermiddelen ook te geven buiten de geregistreerde toepassing om, zo blijkt uit de de eerste resultaten van de DRUP-studie van het Center for Personalised Cancer Treatment. Deze werden vrijdag jl. gepresenteerd op de ESMO in Madrid. Gerenomeerd kankeronderzoeker prof. dr. Richard Marais, van Cancer Research UK, toont zich onder de indruk van de studieresultaten en van de manier waarop in Nederland wordt samengewerkt. ‘Het probleem van kankerpatiënten behandelen op basis van hun genetisch profiel met doelgerichte therapie, is dat je veel patiënten nodig hebt. De manier waarop de Nederlanders dit probleem hebben opgelost door meer dan 40 ziekenhuizen bij elkaar te brengen en er een nationale inspanning van te maken, is briljant.’ Whole genome sequencing (het uitlezen van het hele DNA-profiel van een patiënt, in dit geval met uitgezaaide kanker) voor de DRUP-studie wordt gedaan door Hartwig Medical Foundation. Alle genetische data en klinische gegevens van de patiënten wordt door Hartwig Medical Foundation vervolgens opgeslagen in een landelijke databank, beschikbaar voor alle onderzoekers in Nederland.
Alle nieuwsberichten
Lees ook

“Dankzij het team van specialisten zeldzame kankers heb ik zoveel geluk gehad”
In april 2019 kreeg Judith Reuvers een aantal klachten. Ze had last van een gedeeltelijke aangezichtsverlamming en voelde een behoorlijk …

Koningin Máxima brengt bezoek aan eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten
De gegevens worden geanonimiseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren. Deze gegevens worden aangeleverd …

Uitgebreide DNA-test van een tumor meestal maar één keer nodig
Eenmalig doormeten van het volledige tumor-DNA is vrijwel altijd voldoende om alle DNA-fouten te vinden die belangrijk zijn voor een …

Gegevens vastleggen en uitwisselen is essentieel voor goede zorg.