22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022 

In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Vanaf 2019 zijn er in totaal al 63 publicaties geweest. 

Mooie voorbeelden uit 2022 zijn  

  1. Feasibility of whole genome sequencing based tumor diagnostics in routine pathology practice in the Journal of Pathology over de eindresultaten van de WIDE-studie. Kris Samsom et al. hebben aangetoond dat whole genome sequencing betrouwbaar is, toegevoegde waarde heeft en prima is in te bedden in de dagelijkse pathologie-diagnostiek 
  1. Clinical impact of prospective whole genome sequencing in sarcoma patients in Cancers (Basel). Luuk Schipper en prof. dr. Winette van der Graaf hebben in dit onderzoek binnen de WIDE-studie laten zien dat met WGS het aantal foutieve diagnoses kan afnemen. Herhaalde biopsieën zullen hierdoor waarschijnlijk minder vaak nodig zijn. In 14% van de onderzochte tumoren leidde toepassing van WGS tot verandering van de eerder gestelde diagnose en soms ook tot bijstelling van het behandelplan. Daarnaast biedt deze techniek de mogelijkheid om patiënt-specifieke behandelopties te identificeren, waardoor het voor een deel van de sarcoompatiënten in deze studie mogelijk was om met een experimentele behandeling te starten.   
  1. Complete genomic characterization in patients with cancer of unknown primary origin in routine diagnostics in ESMO Open: Luuk Schipper et al beschrijven het algoritme waarmee de primaire tumor vaak achterhaald kan worden uit data van complete moleculaire diagnostiek, en ze beschrijven de klinische implicatie voor patiënten van de CUP-poli’s. 
  1. In Implementation of Whole-Genome and Transcriptome Sequencing Into Clinical Cancer Care in JCO Precision Oncology pleit een internationaal panel bestaande uit 25 deskundigen met verschillende achtergronden voor de implementatie van de combinatie van whole-genome sequencing (WGS) en whole-transcriptome sequencing (WTS), afgekort tot WGTS, in de oncologische patiëntenzorg. Eerste auteur, Edwin Cuppen (wetenschappelijk directeur Hartwig Medical Foundation), en coauteurs zien WGTS als een veelomvattende test voor de diagnostiek van vele tumortypen die in een keer net zo veel informatie oplevert als de cascade van multipele testen die tot nu toe gebruikt worden.  

Hartwig heeft als missie om genetische data en klinische data aan elkaar te koppelen en op te slaan in de Hartwig Medical database om wetenschappelijk onderzoek te versnellen. Zo leren we van de data van de patiënt van vandaag voor een betere behandeling van de patiënt van morgen. 

Meer informatie 

U las een artikel over het onderwerp Wetenschappelijke publicaties. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Moleculaire diagnostiek, Onderzoek, Primaire Tumor Onbekend, of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream

DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream

04-04-2019

19 april 2019 Prof. dr. Eveline Bleiker ziet de vraag naar DNA-diagnostiek in de oncologische zorg toenemen. “De uitslag is …

Proef met automatische beslishulp voor behandeling uitgezaaide kanker

Proef met automatische beslishulp voor behandeling uitgezaaide kanker

09-09-2021

Het Erasmus MC ontwikkelt samen met Hartwig Medical Foundation een algoritme om automatisch de beste behandeling te kiezen voor patiënten …

Tussenstand GENAYA-project 

Tussenstand GENAYA-project 

27-07-2023

In april 2022 is Hartwig Medical Foundation gestart met het GENAYA-project. Wat is de stand van zaken?  Wat houdt GENAYA …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl