ASCO 2021: Presentaties whole genome sequencing
Op het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) van 4-8 juni 2021 hebben onderzoekers Kris Samsom en Luuk Schipper van het Nederlands Kankerinstituut (NKI) de bevindingen van hun onderzoeksgroepen met betrekking tot whole genome sequencing gepresenteerd.
In de posterpresentatie
Whole Genome Sequencing (WGS) is feasible in routine clinical care
vertelt Kris Samsom van het NKI over hun onderzoek waaruit blijkt dat WGS haalbaar is in routinediagnostiek.
In de posterpresentatie
Whole Genome Sequencing (WGS) improves sarcoma diagnosis and patient care
legt Luuk Schipper van het NKI uit hoe zij in hun onderzoek tot de conclusie zijn gekomen dat WGS kan helpen bij het verbeteren van de diagnose en de behandeling van patiënten met sarcoma’s.
Meer informatie
- Nederlandse uitleg over studie Whole Genome Sequencing voor kankerdiagnostiek klinisch gevalideerd
- Paper in The Journal of Molecular Diagnostics: Clinical validation of Whole Genome Sequencing for cancer diagnostics
- Interview met Kim Monkhorst, patholoog NKI/AVL over de interim resultaten van WIDE: Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk
- Meer informatie over WGS en de uitgebreide DNA-test: OncoAct.nl
Alle nieuwsberichten
Lees ook
Kamer stemt opnieuw in met motie uitgebreide DNA-test EoT
In februari 2021 is de Tweede Kamer unaniem akkoord gegaan met de motie voor voorlopige vergoeding van de uitgebreide DNA-test …
Onderzoek gepubliceerd in Nature: Darmbacterie kan kanker veroorzaken
Onder Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Princess …
Kennis DNA-afwijkingen neuro-endocriene tumoren komt patiënt ten goede
Onderzoekers hebben een belangrijke stap voorwaarts gezet bij het onderzoeken van DNA-afwijkingen in neuro-endocriene tumoren (NET) van de dunne darm. …
Door WGS hebben we in de moleculaire diagnostiek op onze afdeling een stap gemaakt van de analyse van minder dan 100 genen naar circa 20.000 genen per patiënt. Dat levert ontzettend veel waardevolle informatie, niet alleen voor de patiënt van vandaag, maar ook voor de patiënt van de toekomst.