Clinical Trials Day en het belang van structureel vastleggen van behandeluitkomsten

Op Clinical Trials Day iedere 20 mei, staan we stil bij het belang van klinisch onderzoek. Voor Hartwig is dit een belangrijk moment om aandacht te vragen voor een essentiële, maar soms nog onderbelichte schakel in de oncologische zorg: het structureel vastleggen van behandeluitkomsten uit de dagelijkse klinische praktijk.
Alleen als we weten hoe patiënten reageren op therapieën, kunnen we begrijpen waarom behandelingen wél of niet aanslaan – en die inzichten teruggeven aan de zorg. De (non-)response studie van Joris van de Haar (NKI), gepubliceerd in Nature Medicine (2021), is daar een mooi voorbeeld van. Deze studie kon alleen worden uitgevoerd dankzij het combineren van data met genoomanalyses uit de Hartwig Medical Database, met zorgvuldig verzamelde respons waarden uit een klinische studie.
In dit onderzoek werd aangetoond dat de DNA-afwijkingen die bepalend zijn voor behandeling opvallend stabiel blijven, zelfs onder therapeutische druk. Dat betekent dat een diepgaande DNA-analyse, op het juiste moment ingezet, langdurig waardevolle informatie kan opleveren voor de behandeling.

Zoals Joris van de Haar het benoemt:
U las een artikel over het onderwerp Lerend zorgsysteem. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, Hartwig Medical Database, Hartwig Medical Foundation, Hergebruik data, Innovatie, of Onderzoek.“Als je het complete DNA van een kankerpatiënt in kaart brengt en ook dat van zijn of haar tumor, brengen de verschillen; tussen die twee genomen kansrijke behandelopties aan het licht. DNA-fouten waarvoor geregistreerde medicijnen beschikbaar zijn, bleven bij 99% van de patiënten stabiel tijdens behandeling.”
Dat onderstreept het belang van tijdige, eenmalige diepgaande analyse. Maar: DNA-informatie alleen vertelt niet het hele verhaal. Als we niet weten hoe een patiënt heeft gereageerd, missen we de sleutel tot interpretatie.
Het is als een landschap zonder routekaart: we zien de routes, maar weten niet welke weg we moeten inslaan. De waarde van het combineren van genomische data, responsdata en andere real-world gegevens wordt gelukkig door steeds meer artsen onderkend. Maar in de dagelijkse praktijk gebeurt de structurele vastlegging ervan nog onvoldoende. Daar laten we kansen liggen.
Laten we Clinical Trials Day gebruiken om te pleiten voor betere integratie van deze inzichten in de praktijk. Zodat we niet alleen blijven behandelen, maar ook blijven leren — óók wanneer dat leidt tot het gezamenlijke besluit om níét te behandelen. Want het gaat uiteindelijk niet om méér zorg, maar om de best passende zorg voor elke patiënt.
Meer informatie
Alle nieuwsberichten
Lees ook

Focusgroep colorectal cancer: technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom
4 oktober 2018 ‘Het fantastische aan de data van Hartwig is dat je technisch hoogwaardige gegevens over het hele kankergenoom krijgt, …

WGS met hersenvocht: geen biopt, toch een rapport
Whole genome sequencing (WGS) wordt normaal gesproken alleen op biopten van weefsel gedaan. In samenwerking met Hartwig Medical Foundation probeerde …

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk
Op 19 september 2020 heeft dr. Kim Monkhorst, patholoog NKI/AVL de interimresultaten van WIDE, waarvan hij samen met prof.dr. Gerrit …

Een complete DNA-test biedt bij patiënten met PTO de extra mogelijkheid om erachter te komen waar de kanker is begonnen. Hierdoor wordt vaak de primaire tumor toch gevonden. Daarnaast geeft de test vaak aanknopingspunten voor een gerichte behandeling.