Behandeling op maat
De uitgebreide DNA-test brengt alle kenmerken van het DNA van de tumor in kaart, waardoor er een volledig(er) beeld ontstaat van de mogelijkheden voor de behandeling van de patiënt. De kans dat de patiënt het juiste medicijn krijgt wordt hiermee vergroot, of op basis van de DNA-test kan blijken dat een medicijn wellicht niet of minder goed kan werken. Naast “therapie op maat” die reeds in de standaard zorg gegeven kan worden, komen met deze test ook eventuele mogelijkheden naar voren voor deelname in een lopende klinische studie.
De uitgebreide DNA-test van Hartwig Medical Foundation is geschikt voor alle volwassen patiënten met uitgezaaide kanker bij wie er veilig een biopt afgenomen kan worden. Dit betreft in principe alle vormen van kanker, behalve leukemie.
In de huidige zorg voor kankerpatiënten voeren ziekenhuizen op dit moment al verschillende (moleculaire) diagnostische (DNA-)testen uit. Deze DNA-testen richten zich echter op een selectief (beperkt) aantal DNA-kenmerken van de tumor en voor een beperkt aantal typen kanker.
Patiënten die geen behandelopties meer hebben én patiënten met een zeldzame vorm van kanker waar geen behandelopties met bestaande geregistreerde medicijnen voor zijn, hebben het meest baat bij de uitgebreide DNA-test.
Om te bepalen of de uitgebreide DNA-test waardevol kan zijn, is altijd overleg met de behandelend arts nodig.
Op dit moment wordt de uitgebreide DNA-test al afgenomen in twee klinische studies: de CPCT-02-studie (44 ziekenhuizen) en de WIDE-studie (in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis). Aan de hand van de inclusiecriteria kan de behandelend arts bepalen of een patiënt die reeds behandeld wordt in een van de deelnemende ziekenhuizen, in aanmerking komt voor deelname aan een van deze studies.
Patiënten die geen behandelopties meer hebben én patiënten met een zeldzame vorm van kanker waar geen behandelopties met bestaande geregistreerde medicijnen voor zijn, die niet aan de inclusiecriteria van de bovengenoemde klinische studies voldoen, komen mogelijk ook in aanmerking voor de uitgebreide DNA-test, buiten de bovengenoemde klinische studies om.
In overleg met de behandelend arts, kan een verwijzing naar het Erasmus MC voor een second opinion worden aangevraagd. Bij deze second opinion procedure wordt gekeken of een uitgebreide DNA-test kan helpen om een behandeling in studieverband te selecteren. Dit wordt besproken met de patiënt.
Algemene informatie over het Erasmus MC Kanker Instituut.
Direct na afname dient het ziekenhuis het tumorweefsel op een specifieke manier (vers ingevroren) op te slaan. In Nederland zijn 44 ziekenhuizen bekend met deze afname en opslagprocedure. Hartwig Medical Foundation kan eventuele vragen over de vereiste procedures van de uitgebreide DNA-test beantwoorden.
Heeft u als behandelend arts of als patiënt nog (algemene) vragen over de uitgebreide DNA-test of over het aanvragen hiervan? Neemt u dan contact op met Hartwig Medical Foundation. Stuur uw vragen bij voorkeur via e-mail of stel deze telefonisch via 020 235 2640.
Hartwig Medical Foundation voert de uitgebreide DNA-test sinds eind 2017 in haar laboratorium uit. Dit gebeurt onder ISO17025 accreditatie. De uitvoering van data-analyse en dataopslag vindt plaats onder NEN7510. De uitgebreide DNA-test is gevalideerd en inmiddels voor meer dan 4.000 patiënten in Nederlandse klinische studies uitgevoerd.