E-learning moleculaire diagnostiek online

Dankzij snelle ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek wordt personalised medicine in de oncologie steeds vaker toegepast. U kunt hierover nu een e-learning volgen via de website van de NVMO. U krijgt handvatten voor de interpretatie van uitslagen van moleculaire diagnostiek en voor de vertaling ervan naar uw klinische praktijk. De e-learning is gratis toegankelijk. Accreditatie is aangevraagd voor NIV, NVVP en NVALT en VKGN.

Wanneer heeft het meerwaarde om Next Generation Sequencing (NGS) in te zetten? Hoe zet u de uitslagen van Whole Genome Sequencing (WGS), genpanels en andere moleculaire diagnostiek in om tot een optimaal behandelvoorstel te komen? En hoe communiceert u deze uitslagen het beste met uw patiënt? Een multidisciplinair expertpanel bespreekt deze en andere vragen aan de hand van casuïstiek op het gebied van prostaat-, borst- en colorectaal carcinoom.

Basisbegrippen en minicolleges

Deze e-learning gaat verder dan het standaard multidisciplinair overleg. Naast het gesprek tussen internist-oncologen, klinisch genetici, pathologen en moleculair biologen gaan we ook met u terug naar de basis. Wij spijkeren u bij via een opfriscursus over de basisbegrippen. Het multidisciplinair overleg wordt regelmatig verduidelijkt met minicolleges om uw kennis over diverse moleculaire begrippen te vergroten.

Onderwerpen

  • Homologe recombinatie deficiëntie (HRD)
  • Microsatellietinstabiliteit (MSI)
  • Kiembaan- en somatische mutaties
  • Genamplificatie
  • Fusiegenen
  • Moleculaire differentiatie primaire tumor en metastase

Doelgroep

Deze e-learning is primair bedoeld voor internist-oncologen. Ook longartsen, pathologen, moleculair biologen, klinisch genetici en verpleegkundig specialisten kunnen de e-learning volgen. Toegang tot de e-learning kan worden verkregen door opgave van het BIG-nummer. Moleculair biologen kunnen toegang aanvragen door een korte motivatie op te geven.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van de e-learning vragen uit uw dagelijkse praktijk over de inzet of interpretatie van moleculaire diagnostiek? Mail ons, wij zorgen dat uw vraag door de juiste specialist beantwoord wordt.

Meer informatie

Nvmo.org/e-learning/moleculaire-diagnostiek

De e-learning is tot stand gekomen dankzij subsidies van ZonMw, Zilveren Kruis en KWF en met medewerking van Hartwig Medical Foundation en MEDTalks.

U las een artikel over het onderwerp Educatie. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

New cancer treatment options created by full DNA-analysis

New cancer treatment options created by full DNA-analysis

02-12-2019

Nature publication reports study by Netherlands Center for Personalized Cancer Treatment showing benefits for targeted treatments outside registered indications 2 …

GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom

GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom

23-05-2023

De vooruitzichten voor patiënten met een glioblastoom zijn al jaren ongunstig, en de behandelopties blijven beperkt. Reden om in de …

Bestaande kankermedicijnen slaan hun vleugels uit

Bestaande kankermedicijnen slaan hun vleugels uit

19-12-2019

29 december 2018  Wat als een geneesmiddel tegen huidkanker ook zou werken bij borstkankerpatiënten? Wetenschappers onderzoeken hoe het gebruik van bestaande …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl