E-learning moleculaire diagnostiek online

Dankzij snelle ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek wordt personalised medicine in de oncologie steeds vaker toegepast. U kunt hierover nu een e-learning volgen via de website van de NVMO. U krijgt handvatten voor de interpretatie van uitslagen van moleculaire diagnostiek en voor de vertaling ervan naar uw klinische praktijk. De e-learning is gratis toegankelijk. Accreditatie is aangevraagd voor NIV, NVVP en NVALT en VKGN.

Wanneer heeft het meerwaarde om Next Generation Sequencing (NGS) in te zetten? Hoe zet u de uitslagen van Whole Genome Sequencing (WGS), genpanels en andere moleculaire diagnostiek in om tot een optimaal behandelvoorstel te komen? En hoe communiceert u deze uitslagen het beste met uw patiënt? Een multidisciplinair expertpanel bespreekt deze en andere vragen aan de hand van casuïstiek op het gebied van prostaat-, borst- en colorectaal carcinoom.

Basisbegrippen en minicolleges

Deze e-learning gaat verder dan het standaard multidisciplinair overleg. Naast het gesprek tussen internist-oncologen, klinisch genetici, pathologen en moleculair biologen gaan we ook met u terug naar de basis. Wij spijkeren u bij via een opfriscursus over de basisbegrippen. Het multidisciplinair overleg wordt regelmatig verduidelijkt met minicolleges om uw kennis over diverse moleculaire begrippen te vergroten.

Onderwerpen

  • Homologe recombinatie deficiëntie (HRD)
  • Microsatellietinstabiliteit (MSI)
  • Kiembaan- en somatische mutaties
  • Genamplificatie
  • Fusiegenen
  • Moleculaire differentiatie primaire tumor en metastase

Doelgroep

Deze e-learning is primair bedoeld voor internist-oncologen. Ook longartsen, pathologen, moleculair biologen, klinisch genetici en verpleegkundig specialisten kunnen de e-learning volgen. Toegang tot de e-learning kan worden verkregen door opgave van het BIG-nummer. Moleculair biologen kunnen toegang aanvragen door een korte motivatie op te geven.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van de e-learning vragen uit uw dagelijkse praktijk over de inzet of interpretatie van moleculaire diagnostiek? Mail ons, wij zorgen dat uw vraag door de juiste specialist beantwoord wordt.

Meer informatie

Nvmo.org/e-learning/moleculaire-diagnostiek

De e-learning is tot stand gekomen dankzij subsidies van ZonMw, Zilveren Kruis en KWF en met medewerking van Hartwig Medical Foundation en MEDTalks.

U las een artikel over het onderwerp Educatie. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Moleculaire diagnostiek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom

GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom

23-05-2023

De vooruitzichten voor patiënten met een glioblastoom zijn al jaren ongunstig, en de behandelopties blijven beperkt. Reden om in de …

DNA van tumor breed testen voor de patiënt van vandaag, maar ook van morgen

DNA van tumor breed testen voor de patiënt van vandaag, maar ook van morgen

20-10-2020

Wanneer een patiënt kanker heeft wil je hem of haar de meest optimale behandeling voorstellen om de kans op genezing …

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

Belangrijk om naast kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt

13-09-2022

Wat zijn de ervaringen van behandelend artsen met Whole Genome Sequencing (WGS)? Maken ze gebruik van deze complete DNA-test en …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl