Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test

Een uitbehandelde patiënt met kanker vraagt zijn behandelend arts of verpleegkundige altijd of echt alle behandelopties zijn overwogen. Met behulp van de uitgebreide DNA-test heb je als zorgverlener alle in Nederland nog mogelijke opties in beeld. De DNA-test brengt het gehele DNA van een tumor in kaart en is een van de veelbelovende ontwikkelingen in personalized medicine in de oncologie. Oncologica, het vakblad voor verpleegkundigen in de oncologie, interviewt hierover Hans van Snellenberg, directeur Hartwig Medical Foundation.

Lees het hele interview: Interview Oncologica Hans van Snellenberg maart 2020

Omdat er steeds meer doelgerichte medicijnen beschikbaar zijn, is precisiegeneeskunde of ‘behandeling op maat’ aan een flinke opmars bezig. Met de DNA-test en met de bioinformatische software kunnen we het DNA van een tumor in kaart brengen. De toegevoegde waarde van de DNA-test is er met name voor patiënten voor wie nu geen standaard behandelopties meer zijn. Het patiëntrapport met de uitkomsten van de DNA-test is van belang voor de patiënt van vandaag. De database waarin zowel genetische als klinische data worden opgeslagen, betekent flinke winst voor onderzoek en daarmee voor de patiënt van de toekomst.

Traditioneel bestaat de behandeling van kanker uit het verwijderen van de tumorcellen door een operatie, chemotherapie of bestraling of een combinatie hiervan. Maar zelfs bij een perfecte uitvoering zijn dit ingrijpende en relatief ongerichte middelen waardoor ook gezonde cellen worden geschaad met vaak levenslange complicaties tot gevolg. Hoe mooi is dan het vooruitzicht van een gerichte aanval op tumorcellen door precisie-medicijnen, ofwel personalized medicine. Een database vol uitgebreide DNA-profielen speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen. Daarnaast biedt een uitgebreide DNA-test een bijdrage aan de diagnostiek voor patiënten met een uitgezaaide ziekte. Hans van Snellenberg is directeur van Hartwig Medical Foundation. Medewerkers van deze stichting hebben de uitgebreide DNA-test ontwikkeld en beheren de database.

Wat is nodig voor personalized medicine in de oncologie? Van Snellenberg kiest zijn woorden zorgvuldig. “We hebben voldoende kenmerken, ofwel biomarkers, van de patiënt nodig om te weten wat hem maar ook wat zijn tumor onderscheidend maakt van anderen, voor het bepalen van de behandelkeuze. Iedere tumor is anders, maar we weten dat DNA een cruciale rol speelt. We weten nog lang niet genoeg om van het genezen van alle tumoren te spreken”, benadrukt Van Snellenberg. “Maar onderzoek van de laatste 30 jaar heeft ons veel meer geleerd over hoe kanker ontstaat en wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van precisieoncologie. Waarom gaat een kankercel ongeremd delen en weet het lichaam dit niet te stoppen? Iedere tumor heeft weer eigen zwakke punten. Leren van die zwakke punten betekent het beginpunt van een gerichte aanval op de tumor: de behandelkeuze wordt maatwerk.”

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in DNA, Lerend zorgsysteem, Moleculaire diagnostiek, OncoAct of Uitbehandeld.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Uitgebreide DNA-test vergoed voor patiënten met PTO

Uitgebreide DNA-test vergoed voor patiënten met PTO

18-05-2021

Sinds afgelopen april wordt de uitgebreide DNA-test vergoed voor patiënten waarvan niet bekend is waar de primaire tumor zich bevindt. …

Kamer stemt opnieuw in met motie uitgebreide DNA-test EoT

Kamer stemt opnieuw in met motie uitgebreide DNA-test EoT

28-07-2021

In februari 2021 is de Tweede Kamer unaniem akkoord gegaan met de motie voor voorlopige vergoeding van de uitgebreide DNA-test …

Medicijnen alleen gebruiken als ze helpen? Dat kan als je de data van al behandelde patiënten gebruikt 

Medicijnen alleen gebruiken als ze helpen? Dat kan als je de data van al behandelde patiënten gebruikt 

26-03-2024

Maandag 25 maart bracht Wieke Paulusma (D66) een bezoek aan Hartwig Medical Foundation. Hans van Snellenberg presenteerde Hartwig als onafhankelijk …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl