Onderzoek gepubliceerd in Nature: Darmbacterie kan kanker veroorzaken

Onder
Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Princess Máxima Center and Oncode Institute, hebben ontdekt dat een variant van de e-coli bacterie darmkanker kan veroorzaken. Hun onderzoek is 27 februari 2020 gepubliceerd in Nature. Ruben van Boxtel heeft gebruik gemaakt van de database van Hartwig Medical Foundation voor zijn onderzoek.
Op 27 februari schreven de Volkskrant en Trouw hier een artikel over en waren beiden aanwezig in het televisieprogramma DWDD (kijk vanaf 5:29).
Alle nieuwsberichten
Lees ook

Uitgebreid DNA-onderzoek helpt bij bepalen primair tumor type en vinden van passende behandeling
Bij een klein percentage van patiënten met uitzaaiingen van kanker kan de oorspronkelijke tumor niet gevonden worden. Het is dan …

Betere oncologische zorg vereist goed gebruik van data
Wanneer je de diagnose kanker krijgt kom je al snel terecht in een medische molen van behandelingen, medicijnen en opnames. …

Het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation lanceren eerste nationale DNA-databank voor kinderkanker
Gezamenlijk zullen de twee organisaties de eerste nationale kinderoncologische DNA-databank opbouwen door het complete DNA van iedere kinderkankerpatiënt in Nederland …

WGS is een welkome aanvulling in onze gereedschapskist, naast de klassieke HE, IHC en de (brede) NGS-panels en zou idealiter beschikbaar moeten zijn in ieder regionaal oncologienetwerk