Onderzoek gepubliceerd in Nature: Darmbacterie kan kanker veroorzaken

Onder
Hans Clevers, hoogleraar in de moleculaire genetica en stamcelonderzoeker aan het Hubrecht instituut en Ruben van Boxtel, hoofdonderzoeker bij Princess Máxima Center and Oncode Institute, hebben ontdekt dat een variant van de e-coli bacterie darmkanker kan veroorzaken. Hun onderzoek is 27 februari 2020 gepubliceerd in Nature. Ruben van Boxtel heeft gebruik gemaakt van de database van Hartwig Medical Foundation voor zijn onderzoek.
Op 27 februari schreven de Volkskrant en Trouw hier een artikel over en waren beiden aanwezig in het televisieprogramma DWDD (kijk vanaf 5:29).
Alle nieuwsberichten
Lees ook

In de media: Digitale goudmijn voor onderzoek naar betere kankerbehandeling
De Nederlandse Hartwig Medical Foundation beschikt over een DNA-databank waarin alle door haar gegenereerde genetische en door ziekenhuizen aangeleverde klinische …

‘Nu zorgen dat we als artsen nieuwe informatie ook benutten voor behandeling patiënt’
Lot Devriese, internist-oncoloog UMC Utrecht, specialisatie hoofd-hals oncologie en vroeg-klinisch onderzoek en local Principal Investigator (PI) voor de DRUP-studie (CPCT). …

‘Om echt te weten hoe kanker ontstaat, heb je gegevens van echte patiënten nodig’
Onderzoeker over datagebruik Ruben van Boxtel, senior post-doc bij het Center for Molecular Medicine van het UMC Utrecht maakt gebruik …

Uit mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk de kennis kan zijn over erfelijke aanleg voor kanker. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat een compleet patiëntrapport juist ook die dragerschap informatie bevat, als de patiënt daarvoor kiest die te willen weten.