Passend oncologisch klinisch onderzoek voor patiënt in 3 stappen

12 oktober 2018  Voortaan heeft elke behandelend arts in 3 simpele stappen direct toegang tot passend oncologisch klinisch onderzoek op basis van Whole Genome Sequencing (WGS). Hartwig Medical Foundation (HMF), gericht op predictieve testen met WGS bij kankerpatiënten, en het bedrijf iClusion hebben de handen ineen geslagen. Met deze samenwerking wordt het mogelijk een arts direct toegang te geven tot relevant klinisch onderzoek voor een specifieke patiënt. In iClusion’s Match Point kan elke arts voor elke patiënt met kanker makkelijk zoeken naar beschikbaar klinisch onderzoek. Zo wordt elke behandelmogelijkheid optimaal benut. 

Studies naar zeldzame mutaties

Slechts 5 procent van alle kankerpatiënten neemt deel aan klinisch onderzoek, terwijl de helft van de patiënten dat zou willen. Tegelijk wordt het steeds lastiger om voldoende deelnemers voor studies te vinden, omdat die zich immers op steeds specifiekere, vaak zeldzame mutaties richten. Hartwig Medical Foundation (HMF) wil daar verandering in brengen. De stichting is gespecialiseerd in sequencing van het hele genoom en werkt nauw samen met het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Om te voorspellen bij welke patiënt een bepaalde doelgerichte behandeling zal werken, legt HMF in een grote database verbanden tussen het mutatieprofiel van de tumor en de respons op een behandeling.

Direct toepasbaar klinisch onderzoek

Inmiddels doet HMF dit voor 49 ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het CPCT, waarmee ruim 80% van alle kankerpatiënten met een uitgezaaide ziekte in Nederland bereikt kan worden. Vanaf deze week zijn de patiëntrapporten die specialisten uit de 49 deelnemende ziekenhuizen ontvangen na DNA-analyse van gemetastaseerde kankerpatiënten uitgebreid met een link voor die specifieke patiënt naar direct toepasbaar klinisch onderzoek in iClusion’s Match Point (Youtube). 

Online verzamelpunt Matchpoint

iClusion’s Match Point is het online verzamelpunt voor al het oncologisch rekruterende klinisch onderzoek en is altijd up-to-date. Per studie wordt alle openbare informatie weergegeven die beschikbaar is. De studies die iClusion in samenwerking met de studie sponsor aanbiedt zijn tevens voorzien van de mogelijkheid om automatisch en online patiënten te informeren (inclusief visuele informatie), includeren of verwijzen.

Ga nu naar de website van iClusion om te zien hoe Match Point werkt.

Hanneke Janssen (iClusion) & Paul Roepman (HMF)

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in OncoAct.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Meerwaarde Whole Genome Sequencing duidelijk voor Antoni van Leeuwenhoek 

Meerwaarde Whole Genome Sequencing duidelijk voor Antoni van Leeuwenhoek 

08-02-2023

Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam maakt al enkele jaren structureel gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS), in samenwerking met …

Complete DNA-test en algoritme als basis voor inclusie in fase I-studies bij uitgezaaide kanker

Complete DNA-test en algoritme als basis voor inclusie in fase I-studies bij uitgezaaide kanker

21-06-2022

Auteur: Frank van Wijck. Bron: Oncologica juni 2022 Het Erasmus MC Kanker Instituut ontwikkelt samen met Hartwig Medical Foundation een …

DNA van tumor breed testen voor de patiënt van vandaag, maar ook van morgen

DNA van tumor breed testen voor de patiënt van vandaag, maar ook van morgen

20-10-2020

Wanneer een patiënt kanker heeft wil je hem of haar de meest optimale behandeling voorstellen om de kans op genezing …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl