Passend oncologisch klinisch onderzoek voor patiënt in 3 stappen

12 oktober 2018 Voortaan heeft elke behandelend arts in 3 simpele stappen direct toegang tot passend oncologisch klinisch onderzoek op basis van Whole Genome Sequencing (WGS). Hartwig Medical Foundation (HMF), gericht op predictieve testen met WGS bij kankerpatiënten, en het bedrijf iClusion hebben de handen ineen geslagen. Met deze samenwerking wordt het mogelijk een arts direct toegang te geven tot relevant klinisch onderzoek voor een specifieke patiënt. In iClusion’s Match Point kan elke arts voor elke patiënt met kanker makkelijk zoeken naar beschikbaar klinisch onderzoek. Zo wordt elke behandelmogelijkheid optimaal benut.
Studies naar zeldzame mutaties
Slechts 5 procent van alle kankerpatiënten neemt deel aan klinisch onderzoek, terwijl de helft van de patiënten dat zou willen. Tegelijk wordt het steeds lastiger om voldoende deelnemers voor studies te vinden, omdat die zich immers op steeds specifiekere, vaak zeldzame mutaties richten. Hartwig Medical Foundation (HMF) wil daar verandering in brengen. De stichting is gespecialiseerd in sequencing van het hele genoom en werkt nauw samen met het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Om te voorspellen bij welke patiënt een bepaalde doelgerichte behandeling zal werken, legt HMF in een grote database verbanden tussen het mutatieprofiel van de tumor en de respons op een behandeling.


Direct toepasbaar klinisch onderzoek
Inmiddels doet HMF dit voor 49 ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het CPCT, waarmee ruim 80% van alle kankerpatiënten met een uitgezaaide ziekte in Nederland bereikt kan worden. Vanaf deze week zijn de patiëntrapporten die specialisten uit de 49 deelnemende ziekenhuizen ontvangen na DNA-analyse van gemetastaseerde kankerpatiënten uitgebreid met een link voor die specifieke patiënt naar direct toepasbaar klinisch onderzoek in iClusion’s Match Point (Youtube).
Online verzamelpunt Matchpoint
iClusion’s Match Point is het online verzamelpunt voor al het oncologisch rekruterende klinisch onderzoek en is altijd up-to-date. Per studie wordt alle openbare informatie weergegeven die beschikbaar is. De studies die iClusion in samenwerking met de studie sponsor aanbiedt zijn tevens voorzien van de mogelijkheid om automatisch en online patiënten te informeren (inclusief visuele informatie), includeren of verwijzen.
Ga nu naar de website van iClusion om te zien hoe Match Point werkt.

Alle nieuwsberichten
Lees ook

DNA-analyse kan patiënten met uitgezaaide borstkanker voor doelgerichte therapieën identificeren
14 januari 2019 Met behulp van DNA-analyse is het mogelijk om groepen patiënten met uitgezaaide borstkanker voor doelgerichte therapieën te …

‘Hoopgevend’ – arts en patiënt over DNA-analyse tumor
In de toekomst zou hij graag alle patiënten met uitzaaiingen (…) zo snel mogelijk moleculair karakteriseren. Aldus oncoloog dr. Niven …

Op zoek naar de motor achter tumorgroei bij blaaskanker
Uroloog Joost Boormans behandelt veel patiënten met blaaskanker en andere tumoren aan de urinewegen. Deze tumoren groeien vaak agressief. Hij …

Wij gebruiken de complete DNA-analyse al twee jaar in de reguliere zorg voor patiënten met kanker. De test levert minstens even veel en vaak meer informatie voor de behandeling van onze patiënten dan de reguliere testen. Bovendien helpt het ons om voor patiënten bij wie de primaire tumor onbekend is alsnog tot diagnose en behandeling te komen. Ook voor de patiënten met een sarcoom maakt deze test het verschil. Onze onderzoekers hebben dat in verschillende onderzoeken wetenschappelijk aangetoond.