Uitgebreide DNA-test bij kanker: cruciale stap voor implementatie in reguliere zorg voor patiënten zonder standaard-behandelopties

Mensen met kanker die geen standaard-behandelopties (meer) hebben, krijgen nu de mogelijkheid om in het Erasmus MC via een uitgebreide DNA-test behandelopties te vinden die bij hun DNA-profiel en tumortype werken. Zo kan een patiënt met maagkanker bijvoorbeeld baat hebben bij een geneesmiddel dat tegen borstkanker is ontwikkeld. Daarnaast levert de uitslag van de DNA-test gegevens over lopende studies naar nieuwe geneesmiddelen, waaraan patiënten met zeldzame tumoren zouden kunnen deelnemen.
Implementatie uitgebreide DNA-test
Het Erasmus MC heeft als eerste ziekenhuis in Nederland besloten om deze DNA-test aan te bieden aan patiënten waarvoor er geen standaardbehandelingen meer zijn. Zo wordt gekeken of patiënten eventueel in aanmerking kunnen komen voor een behandeling in studieverband. De DNA-test wordt uitgevoerd door Hartwig Medical Foundation. Het Erasmus MC vertrouwt daarbij op recente resultaten uit in Nederland uitgevoerd onderzoek, die binnenkort ook in een toonaangevend internationaal vaktijdschrift gepubliceerd worden. Daaruit blijkt dat patiënten via het uitvoeren van deze DNA-test regelmatig in aanmerking kunnen komen voor een experimentele behandeling. Dr. Martijn Lolkema, internist-oncoloog en studieleider van verschillende studies binnen het Erasmus MC Kankerinstituut, en prof. Stefan Sleijfer, afdelingshoofd Interne Oncologie van het Erasmus MC Kankerinstituut en voorzitter van het bestuur van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), vatten samen: “Dit is een zeer belangrijke stap voor implementatie van deze uitgebreide DNA-test in de behandeling van patiënten waarvoor er geen standaard-behandelopties meer zijn.”


Over- en onderbehandeling terugdringen
Via de uitgebreide DNA-test met gekoppelde databanken kunnen patiënten en behandelaars samen in toekomst nog eerder de juiste behandeling voor patiënten vinden. Daardoor wordt zowel over- als onderbehandeling teruggedrongen en gepast gebruik van geneesmiddelen gestimuleerd.
In het kader van haar maatschappelijke rol als Universitair Medisch Centrum pakt het Erasmus MC hiermee haar verantwoordelijkheid om haar publieke infrastructuur beschikbaar te stellen voor gepast gebruik.
Meer weten over gepersonaliseerde behandelopties bij kanker? Lees ook het interview met prof. Stefan Sleijfer
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Hartwig Medical Database, OncoAct, Participerende ziekenhuizen of Uitbehandeld.Alle nieuwsberichten
Lees ook

‘Om echt te weten hoe kanker ontstaat, heb je gegevens van echte patiënten nodig’
Onderzoeker over datagebruik Ruben van Boxtel, senior post-doc bij het Center for Molecular Medicine van het UMC Utrecht maakt gebruik …

Structureel verzamelen van data van patiënten kan de zorg voor de patiënten van morgen verbeteren
Op donderdag 25 april 2024, wereld DNA-dag, promoveert Luuk Schipper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn promotieonderzoek gaat onder andere …

GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom
De vooruitzichten voor patiënten met een glioblastoom zijn al jaren ongunstig, en de behandelopties blijven beperkt. Reden om in de …

Met de complete DNA-test zie je in één keer alle mogelijke doelgerichte kankerbehandelingen. Patiënt en behandelend arts hebben zo alle beschikbare informatie om samen de beslissing over de behandeling te kunnen nemen.