“Het is echt een hele goede investering als we in het zorgsysteem deze test vergoed kunnen krijgen”

Léonie Sazias, lid Tweede Kamer van 50Plus en Emile Voest, internist-oncoloog en medisch directeur Antoni van Leeuwenhoek, hebben bij OP1 toegelicht waarom ze vinden dat kankerpatiënten een uitgebreide DNA-test zouden moeten krijgen. Het interview vond plaats naar aanleiding van de initiatiefnota die Léonie Sazias, Joba van den Berg (CDA) en Hayke Veldman (VVD) hebben aangeboden aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. De initiatiefnota is ook aangeboden aan Pauline Evers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatienten organisatis (NFK). De NFK is zeer enthousiast over de inhoud van de notitie.

Bekijk het interview bij OP1

In de nota vragen de kamerleden de minister om een uitgebreide DNA-test voor iedere kankerpatiënt op te nemen in het basispakket voor de zorg. Vanzelfsprekend onderschrijven wij deze initiatiefnota. We zijn benieuwd naar de reactie van de minister.

Enkele quotes uit het interview:

Léonie Sazias: “Behandeling gaat nu altijd volgens protocol. Iemand met borstkanker krijgt de ene behandeling, iemand met prostaatkanker krijgt de andere behandeling. Dat gaat eigenlijk op trial and error basis; als het niet aanslaat, dan gaan we de volgende proberen”.

Emile Voest: “Er komen heel veel medicijnen aan die heel gericht zijn tegen fouten in het DNA. Het probleem is dat waar je vroeger of borstkanker of prostaatkanker had, dat valt nu uiteen in allemaal hele kleine subgroepjes. Soms heb je een heel mooi doelwit voor een medicijn wat maar in 2 van de 1.000 gevallen voorkomt. Dan is de vraag; moet je daar dan alle patiënten  op gaan testen? 2 op de 1.000 is verwaarloosbaar zou je zeggen, maar je zal maar net een van die 2 zijn, waar een goede behandeling voor is. Er zijn 2 manieren om fouten in je DNA op te sporen. Of je moet voor elk medicijn wat je eventueel zou kunnen geven een klein testje doen. Dan kijk je eigenlijk door een “sleutelgat”. Of je meet 1 keer bij een patiënt met uitgezaaide kanker het hele DNA door, en heb je een compleet inzicht in alle DNA foutjes en beschikbare geneesmiddelen.

We hebben ongeveer berekend, dat als deze uitgebreide DNA-test inzet voor alle patiënten en je zou daarmee 10% overbehandeling kunnen voorkomen, wat voor patiënten heel fijn is, want dan heb je geen bijwerkingen, dan zou je dit hele programma al kunnen financieren.

Het is niet de oplossing van kanker. Het biedt kansen en het voorkomt overbehandeling als je dit op een goede manier inregelt, dus het is echt een hele goede investering als we in het zorgsysteem deze test vergoed kunnen krijgen. En dat we dan ook al die data verzamelen van al die patiënten, zodat we steeds zien welke behandeling er voor wie werkt.

We zijn dit in het Antoni van Leeuwenhoek aan het implementeren. We zijn eigenlijk de eerste in de wereld. Nederland loopt daar echt in voorop.  

In de zorg is de angst dat het steeds duurder wordt. Hier heb je echt ondernemerschap nodig. Ik denk dat niemand met een wetenschappelijke achtergrond in de oncologie twijfelt aan de meerwaarde van zo’n uitgebreide test. Als je dan gaat vragen om eerst te laten zien dat het allemaal werkt, en het dan niet betaalt, dan verlies je dus tijd. Terwijl als je voor investeert, dan heb je het rendement al veel eerder te pakken”.

U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Betaaltitel, OncoAct, Primaire Tumor Onbekend, Uitbehandeld of Verhalen patiënten.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt

We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt

14-03-2019

14 maart 2019, Van fundamenteel onderzoek naar personalised medicine bij kankerInterview Edwin Cuppen, wetenschappelijk directeur Hartwig Medical Foundation op de …

Tussenstand GENAYA-project 

Tussenstand GENAYA-project 

27-07-2023

In april 2022 is Hartwig Medical Foundation gestart met het GENAYA-project. Wat is de stand van zaken?  Wat houdt GENAYA …

DNA-analyse voor therapie op maat

DNA-analyse voor therapie op maat

27-02-2019

27 februari 2019 Mensen met een minder voorkomende kankersoort en patiënten die zijn uitbehandeld komen mogelijk in aanmerking voor een …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl