“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

Op 4 maart 2020 organiseerde de Antoni van Leeuwenhoek Academy samen met het DRUP-studieteam het DRUP-symposium. Paul Roepman, klinisch moleculair bioloog in de pathologie bij Hartwig Medical Foundation, was één van de sprekers en vertelde de aanwezigen over de interpretatie van moleculaire diagnostiek. Roepman: “Uitgebreide moleculaire diagnostiek blijkt zoveel informatie op te leveren dat dit standaard overwogen moet worden bij alle patiënten met kanker”.
De DRUP (Drug Rediscovery Protocol)-studie geeft kankerpatiënten op basis van de kenmerken van hun tumorcel toegang tot goedgekeurde doelgerichte therapie. De uitgebreide DNA-test van Hartwig Medical Foundation wordt gebruikt in deze studie. Binnen de DRUP MEB (‘Molecular Expert Board’) interpreteert Paul Roepman de data die de uitgebreide DNA-testen opleveren.
Paul Roepman: “Moleculaire diagnostiek is groter en uitgebreider dan clinici nu al inzien en wordt in de toekomst standaardprocedure bij patiënten met kanker. Dit gebeurt nu al bij bepaalde tumortypen. In de toekomst is dit naar verwachting bij alle tumortypen het geval. Om alle behandelopties te vinden moet je breed screenen en breed je rapportage opzetten.”

Moleculaire diagnostiek biedt veel aanknopingspunten, vaak meer dan artsen in eerste instantie denken
Paul Roepman: “Het is belangrijk dat de behandelend arts weet wat er getest is en wat de uitslagen zijn. De rapportages van de moleculaire diagnostiek bieden vaak meer aanknopingspunten dan artsen in eerste instantie denken. Door hen daarover verder voor te lichten is enorme winst te behalen. Hartwig Medical Foundation neemt die rol deels op zich door te participeren in een e-learning over dit onderwerp, die binnenkort start.”
U las een artikel over het onderwerp OncoAct. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Educatie, Moleculaire diagnostiek Alle nieuwsberichtenLees ook

DNA-test voor kankerpatiënten met onbekende primaire tumor (PTO) mogelijk bij Erasmus MC Kankerinstituut
Het Erasmus MC Kanker Instituut zet whole genome sequencing, een uitgebreide DNA-test, in voor diagnostiek van mensen van wie de …

Aandacht voor kanker op Zeldzame Ziekten Dag
Vandaag in De Telegraaf een interview met prof. dr. ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven over het gebruik van de uitgebreide DNA-test bij …

Het complete dna van de mens werd twintig jaar geleden voor het eerst in kaart gebracht. Wat die mijlpaal heeft opgeleverd? Nou, erg veel.
Het was een groots moment, het moment waarop de mens zijn eigen genoom voor het eerst kon lezen. Eindelijk gaf …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.