“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”
Op 4 maart 2020 organiseerde de Antoni van Leeuwenhoek Academy samen met het DRUP-studieteam het DRUP-symposium. Paul Roepman, klinisch moleculair bioloog in de pathologie bij Hartwig Medical Foundation, was één van de sprekers en vertelde de aanwezigen over de interpretatie van moleculaire diagnostiek. Roepman: “Uitgebreide moleculaire diagnostiek blijkt zoveel informatie op te leveren dat dit standaard overwogen moet worden bij alle patiënten met kanker”.
De DRUP (Drug Rediscovery Protocol)-studie geeft kankerpatiënten op basis van de kenmerken van hun tumorcel toegang tot goedgekeurde doelgerichte therapie. De uitgebreide DNA-test van Hartwig Medical Foundation wordt gebruikt in deze studie. Binnen de DRUP MEB (‘Molecular Expert Board’) interpreteert Paul Roepman de data die de uitgebreide DNA-testen opleveren.
Paul Roepman: “Moleculaire diagnostiek is groter en uitgebreider dan clinici nu al inzien en wordt in de toekomst standaardprocedure bij patiënten met kanker. Dit gebeurt nu al bij bepaalde tumortypen. In de toekomst is dit naar verwachting bij alle tumortypen het geval. Om alle behandelopties te vinden moet je breed screenen en breed je rapportage opzetten.”
Moleculaire diagnostiek biedt veel aanknopingspunten, vaak meer dan artsen in eerste instantie denken
Paul Roepman: “Het is belangrijk dat de behandelend arts weet wat er getest is en wat de uitslagen zijn. De rapportages van de moleculaire diagnostiek bieden vaak meer aanknopingspunten dan artsen in eerste instantie denken. Door hen daarover verder voor te lichten is enorme winst te behalen. Hartwig Medical Foundation neemt die rol deels op zich door te participeren in een e-learning over dit onderwerp, die binnenkort start.”
U las een artikel over het onderwerp OncoAct. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Educatie, Moleculaire diagnostiek Alle nieuwsberichtenLees ook
Tussenstand GENAYA-project
In april 2022 is Hartwig Medical Foundation gestart met het GENAYA-project. Wat is de stand van zaken? Wat houdt GENAYA …
Personalised medicine voor alvleesklierkanker: toekomstmuziek?
Patiënten met alvleesklierkanker worden meestal met chemotherapie behandeld. Als hun tumor daar op termijn ongevoelig voor wordt, zijn de behandelmogelijkheden …
Whole genome sequencing is betrouwbaar, heeft toegevoegde waarde en is prima in te bedden in de dagelijkse pathologie-diagnostiek
Bron: website AvL Voor patiënten met kanker worden doorlopend medicijnen ontwikkeld die specifiek aangrijpen op een DNA-fout in hun tumor. …
In ons vak is het heel belangrijk om naast de kennis over de patiënt meer kennis te hebben van de tumor van de patiënt.